Annons

Vräkt på grund av sambons våld – nästan dödad när hon gjorde slut

Göteborg Hyresvärden rev kvinnans hyreskontrakt när sambon misshandlade en granne. Inför utflytten gjorde kvinnan slut och flydde till ett skyddat boende. Exparet möttes igen när lägenheten skulle tömmas. Då var kvinnan nära att mista livet. Samtidigt låg grannen mördad i lägenheten intill.
Pojkvännen hade flyttat in i kvinnans lägenhet. Relationen var destruktiv och hon var rädd för honom. När värden rev kontraktet på grund av mannens aggressioner passade kvinnan på att göra slut. Det var nära att bli det sista hon gjorde i livet.
Foto: Polisen
Pojkvännen hade flyttat in i kvinnans lägenhet. Relationen var destruktiv och hon var rädd för honom. När värden rev kontraktet på grund av mannens aggressioner passade kvinnan på att göra slut. Det var nära att bli det sista hon gjorde i livet.

Hon hade varit rädd för honom länge. Sambons aggressivitet låg bakom flera händelser i hyreshuset i Kortedala som orsakat utryckningar av både polis och störningsjour. Det var kvinnan som stod på hyreskontraktet, men han hade flyttat in och gjorde nu hemmet osäkert på flera plan.

Efter ett arbetspass för två år sedan vågade kvinnan inte åka hem utan sällskap av en manlig kollega. Mycket riktigt uppstod bråk redan utanför huset. Sambon, en man i 30-årsåldern, dömdes senare för att ha dragit kniv mot kollegan, som tvingades försvara sig med ett järnrör som låg vid en återvinningsstation intill.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

När kollegan lyckades slå kniven ur sambons hand drog sambon i stället fram en skruvmejsel. Attacken pågick tills polisen kom. Den drogpåverkade sambon gjorde då kraftigt motstånd mot poliserna och uttryckte att ”hans högsta önskan var att skjuta en polis”.

Närboende filmar när flera personer försöker hjälpa kvinnans kollega mot hennes aggressiva sambo i bar överkropp. Filmerna blev senare bevis under rättegången.
Närboende filmar när flera personer försöker hjälpa kvinnans kollega mot hennes aggressiva sambo i bar överkropp. Filmerna blev senare bevis under rättegången.

Något halvår senare uppstår tumult i trapphuset utanför parets lägenhetsdörr. Enligt sambon har grannen mitt emot ringt på, psykotisk och förvirrad, och försökt att ta stryptag på honom. Grannen hamnar på golvet ute i trapphuset. Där får han ett kraftigt slag i huvudet av sambon.

Det hela fångas på film. I domstol ska sambon senare hävda nödvärn. Men rätten anser att våldet är ”uppenbart oförsvarligt”, och dömer honom för misshandel av grannen.

Läs ocksåHotas av våld – inlåsta av västsvensk bostadsbrist

Uppsagd på grund av sambons våld

En dryg månad efter attacken mot grannen åtalas sambon för attacken mot flickvännens kollega utanför hyreshuset. Dagen därpå säger hyresvärden upp hyreskontraktet. Misshandeln i trapphuset väger tungt, liksom vittnesmål från andra rädda grannar som kallar sambon för ”en farlig typ”.

Därmed måste även kvinnan flytta ut, trots att grannarna bara har gott att säga om henne. Beskedet når henne en vintertorsdag i januari 2022. Det blir starten på en händelsekedja som snart ska leda till att hon nästan mister sitt liv.

När de ändå måste flytta gör kvinnan slag i saken. En vecka efter uppsägningen tar hon mod till sig och gör slut. Sambon lämnar lägenheten sent samma kväll, men kvinnan känner sig inte trygg. På natten ringer hon Kvinnofridslinjen. Tidigt nästa morgon får hon hjälp av socialtjänsten att ta sig till ett skyddat boende där hon bor ett par nätter. Hon byter också telefonnummer.

Läs också“Jag ska sticka kniven i dig“

Vad som händer hemma i trappuppgången vet hon inte – men de här dygnen kommer det aktuella hyreshuset att skakas av flera mycket allvarliga våldsdåd.

Attackerad i lägenheten

På lördagen möter kvinnan sitt ex vid huset. Lägenheten ska tömmas, och han ska hämta personliga tillhörigheter och kurslitteratur. I sin yrkesroll är kvinnan van vid att hantera både aggressiva och hotfulla personer. Hon bedömer att hon ska klara av situationen. För säkerhets skull tar hon med sig sin syster.

Ändå urartar det snabbt. Systrarna upplever att exsambon packar slarvigt och beter sig stressat. När han ska gå uppstår ett bråk om pengar i dörren. Det är uppdelningen av den sista hyresinbetalningen som gör exsambon ”vansinnig”, som hans tidigare flickvän senare ska beskriva det i rättssalen.

Mannen rusar ut i köket och hämtar en kökskniv. Kvinnan är fortfarande inte rädd – det har hänt tidigare i förhållandet att han har viftat med kniv, både mot henne och mot sig själv. Men så hugger han mot hennes mage i hallen. Kvinnan känner trycket men vet inte om det gått hål. Tröjan går i alla fall sönder. Nu inser hon allvaret.

Mannen hugger mot sin tidigare flickvän med brödkniven tills den går av. Kniven hittas senare intill soffan i vardagsrummet.
Mannen hugger mot sin tidigare flickvän med brödkniven tills den går av. Kniven hittas senare intill soffan i vardagsrummet.

Som en säkerhetsåtgärd har kvinnan helt nyligen installerat en larmfunktion i sin mobil, just för den händelse att hon skulle träffa sitt ex och råka illa ut. Hon trycker in larmet och backar mot vardagsrummet. Där hamnar hon på rygg i soffan med sitt rasande ex över sig.

Annons

”Visste att jag inte hade en chans”

Samtidigt registrerar SOS Alarm det första samtalet, från systern. Det ska komma fler.

– Ta bort kniven! Ta bort kniven!

Sedan hör operatören ett skrik. Därefter bryts linjen.

Senare ska kvinnan vittna om att hon i det här läget kände att ”det var kört”. Hon värjer sig med armar och ben, men känner ändå hur kniven träffar i brösthöjd.

– Jag tänkte att han kommer att ha ihjäl mig på riktigt. Jag visste att jag inte hade en chans emot honom, ska hon senare berätta i förhör.

Systern försöker gå emellan och ropar till sambon att hon ska ordna fram pengar. Men han märker henne knappt. I stället är han helt fokuserad på sin tidigare flickvän, som han nu säger att han ska döda.

Han hugger tills knivbladet går av. Kvinnan blöder från magen och bröstet men har ändå änglavakt, skadorna är inte värre än att hon kan röra sig. När mannen försvinner ut i köket efter en ny kniv flyr systrarna in i sovrummet. De barrikaderar dörren med en byrå. Men rummet vetter även åt köket och mannen tar sig in den vägen.

Måste fly för att överleva

På sängen fortsätter han att hugga mot sin tidigare sambo. Han träffar hennes hand som hon lyft för att skydda sig. Hon hinner se att det sprutar blod, men känner inget. Efteråt ska hon vittna om hur hon hela tiden försöker få ögonkontakt, för att han skulle ”vakna upp och se vem det var han skadade”. När han tappar kniven lyckas hon ta sig ut ur sovrummet.

I vardagsrummet försöker hon vinna tid genom att säga att hon ska swisha pengar. Han svarar med att slå henne i ansiktet, en gång, två gånger. Hon inser att hon måste fly från lägenheten om hon vill överleva. När han blir distraherad kastar hon sig mot ytterdörren och springer ut i bara strumplästen. Han jagar efter med kniven och får tag i henne utanför porten. ”Nu kommer jag dö”, tänker hon.

Blodstänk i trapphuset.
Blodstänk i trapphuset.

Utanför porten slår flera grannar larm när attacken fortsätter. Till slut lyckas kvinnan springa iväg med sin syster, blodiga och i bara strumporna över den januarivåta asfalten. De springer hand i hand tills de möter ett par som hjälper dem att få kontakt med utryckande polis.

Arg för blodet på hans märkeströja

Det är blod i hela lägenheten och ner genom trapphuset. Sönderslaget porslin möter poliserna när de griper exsambon i hallen. Under den krossade tv:n i sovrummet ligger en blodig förskärare. Brödkniven ligger i två delar intill den nedfläckade soffan i vardagsrummet.

Mannen själv säger i förhör att han bara har vaga minnen från attacken. Han minns det som att det var sambon som kom emot honom med en kniv från köket, och att det blev dragkamp om kniven. Bråket böljade från rum till rum.

Han hämtade den andra kniven i köket mest för att den inte skulle användas mot honom själv. Då märkte han att systrarna sprang ut från lägenheten. Han minns inte att han ska ha hotat sitt ex, bara att han sagt att de skulle få betala för att han hade fått blod på sin märkeströja.

Annons

Men han erkänner att han har hanterat knivar i lägenheten den aktuella dagen, att han skurit sin tidigare flickvän och att han har slagit mot hennes ansikte. Samtidigt säger han att det inte var hans avsikt att skada henne.

Grannen mördad samma natt

Vad kvinnan inte vet vid den här tidpunkten är att det samma dygn har inträffat en annan brutal händelse på samma våningsplan. Kvällen före har någon mördat grannen mittemot. Mordet upptäcks inte förrän någon månad senare, när andra grannar börjat klaga på en märklig lukt.

Även Störningsjourens personal har noterat att man inte lyckats få tag i grannen när de velat följa upp misshandeln i trapphuset tidigare samma vinter. Grannen öppnar inte heller när polisen söker vittnen genom dörrknackning.

När polisen till slut tar sig in i lägenheten med hjälp av en låssmed hittar de grannen död på badrumsgolvet. Han har träffats av flera dödliga knivhugg, bland annat i hjärtat och i en artär vid axeln. Lägenheten är nedblodad, framför allt i hallen.

En matkasse med färskvaror står ouppackad strax innanför ytterdörren, som att grannen just kommit hem när han blev attackerad. Gärningsmannen har lämnat skoavtryck i blodfläckarna på golvet.

Skoavtryck från polisens mordutredning.
Skoavtryck från polisens mordutredning.

Utredningen visar att avtrycken kommer från likadana skor som exsambon har, han som tills helt nyligen bott i lägenheten mittemot och som blivit dumpad och vräkt och skulle flytta ut. Enligt åklagaren finns ingen annan misstänkt.

Döms för mord men frias i hovrätten

Tingsrätten anser att bevisningen sammantaget är tillräckligt tung för att döma exsambon för mordet på grannen. Men hovrätten tycker inte att bevisningen håller hela vägen. Den högre instansen friar honom därför från misstankarna om mord.

Däremot fälls exsambon i både tingsrätt och hovrätt för mordförsök på sitt ex den ödesdigra lördagen. Han döms till fängelse i sex år. Enligt domstolen är det försvårande att våldet riktats mot en närstående i hennes eget hem, och att våldet dessutom pågått en längre stund. Åklagaren menar att exsambon visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Mannen döms till ytterligare ett halvårs fängelse för misshandeln av sin tidigare granne, grovt olaga hot och flera andra brott. Eftersom han redan hade suttit häktad med restriktioner i närmare ett år när domen nyligen föll så sätts straffet ner med två månader.

Han ska också betala drygt 160 000 kronor i skadestånd till sin tidigare flickvän, som behövde vara sjukskriven länge efter mordförsöket, samt 10 000 kronor till de poliser som han utsatt.

Kvinnan lever numera på hemlig adress.

Fakta: Hem & Hyra granskar: När våldet nästlar sig in i ditt hem

Varje år polisanmäls tiotusentals brott i nära relation i Sverige. Mörkertalet är skyhögt. Klaras tryggaste plats blev livsfarlig när pojkvännen flyttade in. Hem & Hyra har följt hennes kamp för att få ut honom – en process som tog flera år.

Känner du igen dig? Här kan du få hjälp:

• Kvinnofridslinjen, 020-505050
• Valfri kvinnojour nära dig, sök på roks.se/hittaenjour eller unizonjourer.se/hitta-stod
• Nationella telefonlinjen Välj att sluta, 020-555666
• Sajten ungarelationer.se
• Chatten killar.se

Fakta: Här kan du läsa mer om Hem & Hyras granskning

Så vanligt är våld i svenska hem – få anmäler: ”Mörkertalet är skrämmande”

Så får du ut ditt ex som vägrar flytta ut ur lägenheten – juristen tipsar

När våldet nästlar sig in i ditt hem – så ser du varningstecknen: ”Det går ofta fort”

Läs också Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.