Annons

Hotas av våld – inlåsta av västsvensk bostadsbrist

Västra Götaland Våldsutsatta kvinnor fastnar på Storgöteborgs jourboenden. Få klarar att ordna nytt hem själva. Bostadsbrist gör att även kommuner som ger förtur i bostadskön har svårt att hjälpa.
Foto: Pixabay/TT Nyhetsbyrån

Kvinnor som måste lämna en hotfull och våldsam partner kan få akut skydd på en kvinnojour. Oftast via socialtjänsten, som betalar för platsen. Sedan tar det stopp.

Personal på Storgöteborgs jourer berättar att få utsatta kvinnor har stått i bostadskö, av rädsla att hamna i onåd hemma. Många har fått sin ekonomi kapad av partnern. Kvinnor som tvingats lämna sin hemort saknar kontaktnät, de som stannat kvar kan inte nyttja sitt av rädsla att bli avslöjade.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under tiden avvisar jourerna andra hotade kvinnor på grund av platsbrist.

– Våldsutsatta kvinnor och barn fastnar hos oss. Som bostadsbristen ser ut i Göteborg har de jätteproblem med nästa steg, säger Izabella Olsson på Kvinnojouren Ada i Göteborg.

Gun Skogstad på Kvinnojouren Vändpunkten i Kungälv/Ale bekräftar bilden.

Läs också“Jag ska sticka kniven i dig“

– Har man inte hjälp från sin kommun så skulle jag säga att man inte får någon lägenhet, konstaterar hon.

Annons

Hem & Hyras kartläggning visar att inga kommunala hyresvärdar i Storgöteborg själva ger förtur till våldsutsatta kvinnor. I stället är det upp till kommunens socialtjänst att bedöma vem som ska få gå före i bostadskön.

Men i flera västsvenska kommuner räcker det inte att vara utsatt för våld i hemmet, visar det sig. I Mölndal finns exempelvis ingen formell förtur för denna grupp. I stället försöker socialtjänsten stötta de drabbade kvinnorna i att söka boende på egen hand.

Läs ocksåSocialtjänsten: ”Varje individ har ett eget ansvar och måste söka bostad själv”

– Vi är ingen bostadsförmedling på det sättet. Vi ska skydda från våld, eller hot om våld. Det långsiktiga är ett jättebekymmer, säger Johan Magnusson på socialförvaltningen i Mölndal.

Det finns också de kommuner som formellt ger förtur. Men vår granskning visar att bostadsbristen urholkar möjligheten att infria löftet. Kungsbacka kommun ger exempelvis förtur på pappret, men har i verkligheten inga bostäder alls att fördela just nu.

Förturslöftet ger heller ingen garanti när hotade kvinnor måste lämna hemkommunen och börja om på annan ort – vilket är vanligt.

Annons

I Göteborg, som också ger förtur vid våld i hemmet, dröjer hjälpen många månader. För det mesta över ett halvår från första kontakt till inflytt, bedömer Thomas Martinsson, chef för boendeenheten som hanterar förturslägenheterna.

– Jämfört med Boplats så går det snabbt. Svårigheten för den här gruppen är att de inte kan vänta, på grund av hotet om våld. Det är tiden som är problemet, annars kunde nog många av dem fixa en bostad själva.

LÄS MER
“Jag ska sticka kniven i dig“ – västsvenska Anna tvingades fly sitt hem

Fakta: Våld i hemmet
  • 40 procent av de kvinnor som utsattes för misshandel 2017 säger att förövaren var en närstående.
  • 36 procent av kvinnorna uppgav att de blivit misshandlade i en bostad.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå

Fakta: Om du behöver hjälp
  • Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon 020-50 50 50. Öppet dygnet runt. Du får vara anonym, samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Socialjouren i din kommun.
Fakta: Våld i nära relationer prioriteras inte

 

Källa: Hem & Hyra

Läs också Vägen ut ur våldet var kantad av fällor Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.