Annons

Ydrebostäder vill fortsätta underhålla på rekordnivå

Ydre Ökade kostnader och en ambition att fortsätta satsa på underhåll ligger bakom Ydrebostäders hyreskrav på 1,5 procent.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har kommunägda Ydrebostäder yrkat att få höja hyrorna från 1 april.

Enligt vd Urban Tordsson är orsaken dels generella kostnadsökningar, för allt från material till löner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men den stora punkten är att vi vill behålla den underhållsnivå som vi haft nu på senare tid, säger Urban Tordsson.

Efter att ha tvingats hålla igen på underhållet under många år på grund av dålig ekonomi och återkommande minusresultat har bolaget kommit på fötter och lyckats börja beta av de eftersatta behoven.

– Under 2016 lade vi närmare åtta miljoner på underhåll. Det är rekord i bolagets historia. Men det finns mer kvar att göra, säger Urban Tordsson, som hoppas på förståelse för detta från motparten Hyresgästföreningen i den kommande förhandlingen.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2017 i Östergötland

Han menar att bolaget borde fortsätta utnyttja att det är goda tider, med till exempel låga räntor, och passa på att underhålla så mycket som möjligt.

– Det kommer inte att fortsätta vara så här gynnsamt för alltid. Det finns ingen som tror det.

Samtidigt har bolaget fått ner antalet tomma lägenheter från över 20 procent av beståndet för några år sedan till cirka fem procent i dag.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

– På en del lägenheter har vi till och med kö. Det har vi inte haft förut, säger Urban Tordsson.

Annons

Framför allt är det stora lägenheter som fortfarande är svårare att hyra ut på de tre orter där Ydrebostäder tillhandahåller bostäder: Österbymo, Asby och Hestra.

Något datum för hyresförhandling är ännu inte satt.

Läs mer om Ydrebostäders hyreskrav här.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.