Annons

Yvonne har levt i fukten i sju år

Kalmar Det är snart sju år sedan som Yvonne Andersson första gången anmälde fuktproblemen i sin lägenhet. Men fortfarande är de inte lösta.
När Hem & Hyra hälsar på har hyresvärden Kalmarhem precis påbörjat dränering kring Yvonne Anderssons lägenhet på Kvarnholmen i centrala Kalmar.
– De skulle se hur det blev med dräneringen, men annars skulle det klassas som otjänligt. Och här har jag bott i 20 år …
Yvonne Andersson visar på den yttervägg som går genom hela lägenheten där problemet är som störst. När man känner på väggen känns den fuktig och kall.
Tre luckor finns i golven och under den i vardagsrummet står en luftavfuktare som då och då ser till att det blir blöta pölar utanför på gatan. Yvonne Andersson lyfter på plywoodskivan och frigoliten som täcker avfuktaren och visar:
– Den går på med jämna mellanrum och susar lite.
Vi sticker ner näsan i hålet i sovrummet.
– Känner du vad det luktar? Det känner jag med en gång. Usch!
Lite uppgiven känner hon sig efter att ha levt i fukten så länge. Miljökontoret är inkopplat, precis som Hyresgästföreningen, en fuktutredningsfirma och flera andra.
– Sämst har varit att det tar så lång tid. Jag vet inte varför det dragit ut på tiden.
Och under hela tiden har det varit hon själv som måste höra av sig för att få veta vad som händer.
– Kalmarhem har varit jättedåliga på att informera.
Nu är hon uppsatt på väntelistan för en ny lägenhet, men det är hon egentligen inte alls sugen på. Hon trivs ju så bra.
Sedan oktober 2004 då Yvonne Andersson anmälde sina fuktproblem har Kalmarhem gjort mycket. Även om hon tycker att hon knappt fått veta något.
– Det är beklagligt att vi haft svårt att informera henne, säger fastighetschef Niclas Ohlslöf.
– Vi har putsat om fasaden och fått tillstånd att gräva om marken. Det har varit så otroliga tillståndsprocesser.
Mätningar har gjorts, avfuktare installerats och så har det varit väntan, väntan och väntan. Och så äntligen dränering. Ett problem är det höga grundvattenståndet.
– Vi kommer att återställa genom att fylla med makadam så att vattnet kan rinna bort.
Men när resultatet visar sig och vilket det blir är svårt att veta. I värsta fall måste lägenheten klassas som otjänlig som bostad.

Annons
Fakta: Kvarnholmen


Kalmar var under medeltiden och 1600-talet en av landets viktigaste städer. Efter Kalmarkrigen (1611–1613) då danskarna härjade flyttades staden från sin plats nära Kalmar slott till Kvarnholmen. På Kvarnholmen finns fortfarande bevarade hus och gårdar sedan 1700-talet och framåt. Källa: Riksantikvarieämbetet, Kalmar kommun

Läs också Guide till hemförsäkringar Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.