Annons

Fixa kärnkraft i fönstret

Tips & Råd Så ett frö, sätt en kärna eller odla något annat som redan finns i skafferiet.
Foto: Görgen Persson
Kolla skafferiet. En inventering i köket gav snabbt resultat. Paprika, tomat, avokado, kikärt, hasselnöt, citron, mandel, pumpa och chiafrön.

Finns det tomater, paprika, chili, äpple, citroner eller avokado i köket? Ja – då finns det underlag till din första odling. Blev det nötter eller mandel över när julmaten i övrigt var uppäten? Några av dem går också att odla. I skafferiet hittar du med lite tur även solrosfrön (inte rostade!), torkade bönor eller kikärter, och kanske vallmo- eller chiafrön – då är det bara att sätta i gång och så!

Många av plantorna blir fina gröna krukväxter under veckor, månader eller till och med år. Chili- och tomatplantor kan du flytta ut på balkongen i juni för att senare på sommaren skörda hemmaodlade grönsaker! Även bönor och ärter kan ge skörd och solrosorna blommar om de får komma ut i friska luften under sommaren. Ärter och solrosor kan också ätas på en macka eller i en sallad när de är 5-10 centimeter höga.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tips

Vitlök är extra lätt att odla på fönsterbrädan. Ta loss några klyftor och stick ner dem till hälften i jord med spetsiga sidan upp. Blasten som kommer upp går att klippa och använda i matlagningen. Vill dun ha nya vitlökar måste de odlas utomhus.

Annons

GÖR SÅ HÄR

  1. Inventera vilka grönsaker, frukter och nötter som finns hemma och som har frön.
  2. Pilla loss och tvätta rent frön som har fruktkött runt sig. Låt dem torka i rumstemperatur. Tomatfrön kan klistras ut på ett hushållspapper där de får torka.
  3. Lägg ärter och nötter i blöt 5-12 timmar (ju större och hårdare desto längre).
  4. Så fröna i en kruka med dräneringshål i botten med blomsterjord. Fröet ska ligga ungefär lika djupt som det är stort. Undantag är avokado vars kärna ska sticka upp ur jorden till hälften.
  5. Vattna och sätt en plastpåse över krukan. Ställ krukan i fönstret, men helst inte i full sol. Håll jorden fuktig men inte blöt. Lufta vid kondens.
  6. Ta bort plastpåsen när fröna grott och det sticker upp gröna växtdelar.
  7. När plantorna har fått fyra till sex blad ska de säras från varandra och planteras om i var sin kruka med ny blomsterjord.

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.