Fixa kärnkraft i fönstret
Finns det tomater, paprika, chili, äpple, citroner eller avokado i köket? Ja – då finns det underlag till din första odling. Blev det nötter eller mandel över när julmaten i övrigt var uppäten? Några av dem går också att odla. I skafferiet hittar du med lite tur även solrosfrön (inte rostade!), torkade bönor eller kikärter, och kanske vallmo- eller chiafrön – då är det bara att sätta i gång och så!
Många av plantorna blir fina gröna krukväxter under veckor, månader eller till och med år. Chili- och tomatplantor kan du flytta ut på balkongen i juni för att senare på sommaren skörda hemmaodlade grönsaker! Även bönor och ärter kan ge skörd och solrosorna blommar om de får komma ut i friska luften under sommaren. Ärter och solrosor kan också ätas på en macka eller i en sallad när de är 5-10 centimeter höga.
Tips
Vitlök är extra lätt att odla på fönsterbrädan. Ta loss några klyftor och stick ner dem till hälften i jord med spetsiga sidan upp. Blasten som kommer upp går att klippa och använda i matlagningen. Vill dun ha nya vitlökar måste de odlas utomhus.
GÖR SÅ HÄR
- Inventera vilka grönsaker, frukter och nötter som finns hemma och som har frön.
- Pilla loss och tvätta rent frön som har fruktkött runt sig. Låt dem torka i rumstemperatur. Tomatfrön kan klistras ut på ett hushållspapper där de får torka.
- Lägg ärter och nötter i blöt 5-12 timmar (ju större och hårdare desto längre).
- Så fröna i en kruka med dräneringshål i botten med blomsterjord. Fröet ska ligga ungefär lika djupt som det är stort. Undantag är avokado vars kärna ska sticka upp ur jorden till hälften.
- Vattna och sätt en plastpåse över krukan. Ställ krukan i fönstret, men helst inte i full sol. Håll jorden fuktig men inte blöt. Lufta vid kondens.
- Ta bort plastpåsen när fröna grott och det sticker upp gröna växtdelar.
- När plantorna har fått fyra till sex blad ska de säras från varandra och planteras om i var sin kruka med ny blomsterjord.