Annons

Ge rummet ett lyft med lite färg

Tips & Råd Är tapeterna i sovrummet gräsliga? Eller längtar du bara efter en vacker kulör att liva upp vardagsrummet med? Men vad gäller, får du som hyresgäst måla om hur som helst?
Foto: Alcro/ Pexels

Att sätta lite färg på väggarna kan vara ett enkelt och relativt billigt sätt att liva upp ditt hem på. Men det finns saker att tänka på innan du doppar penseln i färgburken. Som exempelvis vilken typ av tapet du ska måla över. Om du känner dig osäker ska du vända dig till en målare.

Annons
Annons
Fakta: Måla på olika typer av tapeter

Gamla tapeter
• Undersök vilka tapeter som redan sitter på väggen och vilket skick de är i. Efter det vet du vilket förarbete som krävs.
Har skarvarna på tapeterna släppt, då kan du enkelt limma fast dem med lite tapetklister. Måste du ta bort delar av tapeten kan du blöta upp tapeten med varmt vatten. Täck golvet med plast innan.

Papperstapet
• Gamla tapeter limmades ofta omlott, omlottskarvarna kan skäras bort för att sedan spacklas och slipas. Börja alltid med att grundmåla med tapetgrund, det minskar risken för blåsor i tapeten. Ibland blir det blåsor ändå, dessa försvinner normalt när färgen torkar. Om blåsorna inte försvinner, då får du skära bort dem och sedan spackla och slipa på nytt.

Strukturtapet
• Har du strukturtapeter som är skadade bör de inte rivas av delvis eller spacklas då mönstret förstörs. Det bästa är att helt ta bort dem eller att bredspackla. Är de hela, ja då är det bara att börja med tapetgrund!

Vinyltapet
• Vinyltapet är en plastad tapet och brukar ofta ha någon typ av struktur. Vinyltapeter är spaltbara, det vill säga att de har två lager, där baksidan är av papper och framsidan av plast. När man spaltar en vinyltapet separeras de två lagren och papperssidan blir kvar på väggen. Är vinyltapeten i bra skick är det bara att måla, annars måste den spaltas och sedan målas.

Fakta: Så gör du – steg för steg

  1. Kolla. Gå igenom tapeten och kolla av skarvar, limma med tapetlim om någon skarv flikat sig. Torka av tapeten lätt med en fuktad trasa.
  2. Skydda. Skydda golvet med täckpapp och tejpa runt lister och fönsterfoder.
  3. jämna till. Spackla och slipa vid skruvhål. (Detta moment kan även göras när tapetgrunden är målad.) Torka bort slipdamm.
  4. Tapetgrunda. Börja måla alla kanter, längs lister och hörn med pensel och gå sedan med en liten roller över färgen.
  5. Resten. Grunda sedan resten av väggarna. Rollern ska vara helt täckt i färg (luddet ska inte synas), men inte droppa. Låt tapetgrunden torka innan du målar med din utvalda färg. Ta bort tejpen direkt när du är klar.

Glöm inte tapetgrund
Tapetgrund är en vit grundfärg speciellt framtagen för tapeter. Används innan spackling och målning som en förberedelse. Färgen hindrar att fukt tränger sig ner i den gamla papperstapeten, minskar risken för blåsbildning samt minskar risken för tapetens mönster att lysa igenom.

Fakta: Vilka regler gäller när jag målar över tapeter?
Susanna Skogsberg, förbundsjurist, Hyresgästföreningen.

– Du får sätta personlig prägel på lägenheten utan att be om lov. Det innebär att du får måla och tapetsera om. MEN det måste vara fackmässigt utfört och du får inte välja extrema färger och mönster. Det får förstås vara modernt, men välj något de flesta hyresgäster kan acceptera.
Om man målat över tapeten och sedan flyttar, är man skyldig att återställa till originaltapeten?
– Nej du behöver inte återställa. Du kan bli skadeståndsskyldig om det inte är fackmässigt utfört eller målat i en extrem färg, mönster eller liknande.

Läs också Guide till hemförsäkringar Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.