Annons

Hemförsäkring – så väljer du rätt

Tips & Råd Var femte ung hyresgäst saknar hemförsäkring. Andra är underförsäkrade eller betalar onödigt hög premie. Men hur ska man välja rätt? Hem & Hyra tipsar. ​
Många drar sig för att ge sig in i djungeln av olika villkor och premier i hemförsäkringen. De som väl har hamnat hos ett försäkringsbolag byter sällan. Ändå kan man tjäna tusenlappar på att ringa några samtal eller söka på
internet när den årliga huvudförfallodagen närmar sig.
 
Dessutom kan skillnaderna i villkor vara betydelsefulla om du till exempel har en dyr cykel, brukar göra äventyrliga resor eller inte alls brukar resa. För medan inbrottsskyddet är ganska likartat mellan olika bolag, kan de ha helt olika regler för stölder av olika slag och i reseskyddet, bland annat.
 
Just reseförsäkringen är den del av hemförsäkringen som oftast kommer till användning, när bagage har försvunnit eller man har blivit sjuk på resan. En del av de viktigaste skillnaderna finns listade på www.konsumenternasforsakringsbyra.se.
Där kan du enkelt jämföra de olika bolagens villkor. Där finns också länkar till de bolag som lämnar offerter via internet. För att kolla prisskillnaderna kan du använda jämförelsesajter eller försäkringsförmedlare
på internet. Men framför allt kan det löna sig att jaga rabatter. Hyresgästföreningen, andra typer av föreningar, olika fackförbund och vissa arbetsgivare har förhandlat sig till betydligt lägre premier för sina medlemmar eller anställda.
Å andra sidan kan man åka på betydligt högre premier än normalt om man har en betalningsanmärkning.
Flera bolag har infört den regeln, medan andra inte har gjort det. 90 procent av Sveriges hyresgäster har hemförsäkring, enligt Hem & Hyras undersökning som bygger på siffror från SCB.
 
Bland hyresgäster under 25 år är bara 80 procent försäkrade och flera bolag försöker locka dem med billigare paket. Hos Acta däremot, måste man ha fyllt 25 för att få teckna hemförsäkring.
 
”Jag trodde inte det var värt så mycket”
Henrik hade tur i oturen. Tecknade försäkring av en slump.
Först reagerade han på att lyset var tänt i hallen. ”Sedan såg jag att min kattunge var alldeles skakad – och att altandörren var uppbruten.” I det läget var Henrik glad att han just hade gått en säljkurs.
 
Lägenheten ligger centralt i Halmstad, nära Nissans strand. Här har Henrik Göransson, 24, bott och trivts i flera år. Liksom var femte ung man hade han dock inte brytt sig om att ha någon hemförsäkring.
– Man har ju inte hunnit skaffa på sig så mycket av värde, så jag tänkte inte att det behövdes. I jobbet som bilförsäljare gick han en kurs i höstas och fick i uppgift att kontakta en duktig säljare. Det resulterade i att Henrik tecknade hemförsäkring hos If.
En söndagskväll tre månader senare gick han och såg filmen ”Arn” med sin tjej. Under tiden försvann hans 40 tums platt-tv, spelkonsolen, alla tv-spel, smycken och två
kameror, bland annat. Tjuvarna hade gått igenom varenda låda. När den värsta chocken lagt sig var Henrik lättad över att han hade försäkrat sig. Men sedan kom frågorna:
– Herregud, hur ska jag hitta alla kvitton och dokument? tänkte jag. Och skulle de tro att jag lurades eftersom jag precis hade tecknat försäkringen? Henrik oroade sig i onödan. Det räckte med att han tog fram de kvitton som fanns, lämnade namn och nummer på personer han hade fått presenter ifrån och beskrev annat han inte hade bevis på att han hade ägt.
– Efter tio dagar hade jag likvärdiga eller bättre grejer. Allt hade ju sjunkit i värde, men jag kunde till exempel köpa andra tv-spel än de jag redan hade spelat klart. Det är en tröst. Likaså att katten Oliver mår bra igen. Men händelsen har ändå satt sina spår.
– Det här är den enda lilla plätt på jorden som är min, det allra heligaste jag har. Det var riktigt jobbigt att någon hade tagit sig in här. Det största plåstret på såret var att jag ändå hade en bra försäkring.
 ​

Annons
Fakta: ditt hem värt

Konsumenternas försäk-ringsbyrå har tagit fram tumregler som man kan utgå från när det gäller ett normalt hem utan särskilda dyrbarheter:
Vardagsrum 160 000 kronor.
Kök 48 000 kronor.
Sovrum, vuxna 32 000 kronor.
Sovrum, barn 26 500 kronor.
Kläder per vuxen 42 000 kronor.
Kläder per barn 26 500 kronor.
Källare eller vind 32 000 kronor.
Två barn och två vuxna i en fyra har i så fall lösöre för 462 000 kronor. Men säkrast är att göra en egen bedömning.

Fyra tips när du ska teckna försäkring
Jämför villkor på www.konsumenternasforsakringsbyrå.se.
Jämför premier på www.compricer.se eller www.insplanet.se.
Håll koll på huvudförfallodagen.Det är bara då du kan byta bolag.
Glöm inte att stoppa eventuellt autogiro för den gamla försäkringen.

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Så här barnsäkrar du din lägenhet Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.