Annons

Rensa förrådet och tjäna tusenlappar

Tips & Råd Tomt i plånboken men fullt med onödiga prylar i förrådet? Sälj grejerna du inte behöver och få både pengar till hyran och plats över i förrådet.Hem & Hyra tipsar om hur du gör.

​Julklappsinköp och mellandagsrea gräver djupa hål i många plånböcker. Samtidigt blir lägenhetsförrådet blir ännu mera proppfullt. Sälj de saker du inte behöver! Enligt en undersökning som annonssajten Blocket nyligen gjort finns det prylar för 21 399 kronor i ett genomsnittligt förråd.

Förr letade vi radannonser i Gula Tidningen och lokaltidningen. Nu har internet tagit över som kanal när vi svenskar vill sälja prylar från privatperson till privatperson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det har blivit naturligt att söka på köp- och säljsidorna på internet när vi behöver en ny kyl till sommarstugan i stället för att köpa en ny.
– IT-utvecklingen gör det lättare att köpa och sälja. Vi behöver inte allt vi äger för vår fortlevnad och det känns bättre ur miljösynpunkt att sälja sakerna än att slänga dem på tippen. Ibland lägger köparen hellre 100 kronor på en begagnad pryl än 1 000 kronor på en ny, tror Niklas Gustafsson på Handelns utredningsinstitut.

Annons

Digitalkamerans intåg i de svenska hemmen har också gjort det lättare att ta en bild på föremålet man vill sälja och snabbt få ut en annons.
Auktionerna har spridit sig från auktionshallar och ladugårdsbackar till internet. I dag är två miljoner svenskar registrerade på Tradera. Då behöver du inte fundera över vilket pris du ska sätta på den analoga systemkameran som samlar damm. Högst bud får köpa varan.

Går det inte att bli av med din gamla kantstötta bokhylla kan du ju alltid skänka bort den. Väljer du att skänka sakerna till exempelvis Myrorna eller Stadsmissionen går pengarna från försäljningen till välgörande ändamål.
Eller du kanske vill vänta till våren då loppmarknaderna växer upp som maskrosor ur jorden? Garanterat roligare och mer socialt än att sitta framför datorn.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma
Fakta: Tips till dig som köper:

Jämför priser. Det är enkelt att undersöka prisbilden genom att surfa runt på olika sajter för begagnat.
Kolla upp säljaren. En snabb sökning på www.eniro.se och/eller www.birthday.se tar inte många minuter.
Prova att pruta.
Betalning. Om du inte träffar säljaren, sköt om betalningen på ett säkert sätt. Exempelvis internetgirot, Payson eller Paypal.

 

Tips till dig som säljer:

Rimligt pris: Undersök vilket pris andra tar för samma pryl.
Ta bilder: Det säger mer än tusen ord och ökar intresset för din annons.
Beskriv: Skriv så utförligt som möjligt. Exempelvis mått på möbler. Skriv in många tänkbara sökord.
Köparen skum? Var inte ensam hemma när affären ska göras upp.

 

Lättsålda prylar:

Fiskeutrustning
Bilbarnstolar
Cyklar
Däck och fälg
Säng- och sovrumsprylar
Trädgårdsmaskiner
Barnmöbler
Verktyg
Hyllor och förvaring
Leksaker

Källa: Blocket

 

Läs också Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.