Annons

Så pimpar du soffan – 10 färgstarka tips

Tips & Råd Är du sugen på att göra om hemma? Det är lättare än du tror. Med ett nytt tyg får du fart på din gamla soffa. Tryck på pilarna till höger för inspiration.
, , , , , , ,

Att låta klä om sin soffa kan kosta hur mycket som helst. Du måste veta vad du är ute efter innan du börjar fundera. Är det priset som är viktigast, är det hantverket och kvaliteten eller är det en ren utseendefråga?  Antingen går du till en tapetserare  och låter honom eller henne göra jobbet. Eller så väljer du ur det stora utbudet av färdigsydda klädslar. Numera finns en rad företag som specialiserat sig på att tillverka nya klädslar till storsäljande soffmodeller. Då har du ett stort utbud av designertyger från Marimekko, Designers Guild, Bantie och Lisa Bengtsson att välja bland. Soffan bör vara hyfsat hel och i skick för att tillgodogöra sig klädseln, för detta är inte heller gratis.

Allra enklast är nog att lägga ett överkast över hela soffan och trycka till runt kuddarna. Blir du nöjd med det och vill ha en lite mer långsiktigt hållbar soffa så häftar du fast tyget med en häftpistol. Resultatet blir en personlig, billig, nästan-ny soffa i vardagsrummet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Så förnyar du din soffa

1. FIXAMät upp tygåtgång genom att lägga ett eller två vanliga lakan som du har hemma över soffan. Forma runt armstöd och dynor så får du fram ett ungefärligt mått. Välj ett tyg. Ta ur lösa kuddar och sy först kuddfodral till dem. Drapera tyget över soffstommen tills du blir nöjd. Använd häftpistol och fäst tyget i stommen. Lägg i kuddarna. Klart!

2. FÄRGADu kan alltid testa att färga din avtagbara soffklädsel. Allra säkrast resultat får du om den är gjord av bomull. Följ  instruktionerna på färgförpackningen. Syntetblandningar är vanskliga och färgen kan bli både ojämn och en heltannan nyans än det var tänkt.

3. FYNDABlocket, Tradera, Bukowskis Market, lokalpressen – via nätet hittar du möbelfynden. Tänk på att det också går att förändra dina möbler med hjälp av nya handtag, knoppar, stols- och soffben, målarfärg. Slitet kan vara charmigt, men kolla att stoppningen är bra.

4. FÖRKOVRA DIGHar du en favoritmöbel som du vill klä om själv? Det finns ett stort utbud av kvällskurser och hantverkskurser över hela landet. Sök på tapetserare så hittar du din närmsta kurslokal.Priserna varierar stort över landet, bland annat beroende på om material ingår eller ej.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.