Annons

Få satsar på modulhus för flyktingar

Nyheter De första modulhusen för nyanlända flyktingar i Stockholm är klara. De flesta kommuner jobbar febrilt med att få fram permanenta bostäder i stället, men kommer inte att hinna i år.
Foto: Eva Jacobsson
I maj är det dags för inflyttning i modulhusen i södra Stockholm. Varje person får 8,5 kvadratmeter att bo på.

Det var tidigare känt, men i dag togs det formella beslutet om ett statsbidrag på 1,85 miljarder kronor till kommuner som ökar bostadsbyggandet. 60 procent av summan är till för att möta behovet av bostäder för nyanlända flyktingar.

Behovet är utbrett, för sedan 1 mars är alla kommuner skyldiga att ta emot och erbjuda bostad åt ett visst antal nyanlända flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Nu pågår ett febrilt arbete på många håll för att klara det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flest nyanlända anvisas till storstäderna. Stockholm ska ta emot 2 800 personer under 2016 och för att klara det öppnas snart de första modulhusen.

Det är två tvåvåningslängor med plats för 88 personer, där varje boende får ett rum på 8,5 kvadratmeter, egen toalett och dusch. Tanken är att det ska vara ett tillfälligt boende för nyanlända under etableringsfasen, alltså de två första åren.

Även i Göteborg och Malmö planerar man för temporära modulhus på tomter med tillfälliga bygglov. Det är en snabb lösning, men det är dyr och i de allra flesta andra kommuner planerar man för permanenta bostäder, berättar Jan-Ove Östbrink på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Han arbetar med en ramavtalsupphandling, som innebär att kommunerna snabbare och lättare ska kunna beställa vissa typhus, som är standardiserade och typgodkända.

Annons

– De ska vara permanenta och av god kvalitet. Intresset för den typen av bostäder är mycket stort. Det är ju en allmän bostadsbrist i nästan alla kommuner och man behöver bygga för olika grupper som inte har så stor betalningsförmåga.

Meningen med ramupphandlingen är att kunna pressa priserna eftersom det finns många tänkbara beställare. Att döma av en intresseenkät skulle det kunna bli upp till 15 000 sådana typhus. Men det är inget som hinner bli klart i år.

Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

– Tanken är att de ska komma igång nästa år, säger Jan-Ove Östbrink.

De kommunala, allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo håller på att kartlägga hur kommunerna hanterar integrationsfrågorna och bostadsbehoven. 

– Generellt kan man säga att man vill bygga för alla, inte speciella bostäder för nyanlända. En del kommuner kommer att bygga modulhus, men det är en dålig affär och de flesta satsar på att bygga permanent, säger Dan Gaversjö på Sabo.

Men det tar tid att få fram byggklar mark och bygglov. Dessutom blir det brist på arbetskraft när hela Sverige vill öka byggandet samtidigt, inte bara bostäder utan även skolor och annat behöver byggas.

Annons

Dan Gaversjö bedömer att många kommuner inte kommer att få fram nya bostäder till de nyanlända som ska komma i år.

– Man kommer inte att hinna bygga, utan får använda det befintliga beståndet. En del avsätter en viss procent av de lediga lägenheterna i kommunens bostadsbolag. Andra använder sig av sociala kontrakt. Jag kan tycka att de allmännyttiga bostadsbolagen får ta för stort ansvar, man borde solidariskt dela på det, säger Dan Gaversjö.

En annorlunda variant planeras i Östersund. Där vill kommunen bygga 100 Attefallshus på olika ställen i staden. Meningen är att flyktingfamiljer ska kunna bo där i några år. När man sedan har hunnit bygga ikapp med permanenta bostäder kan Attefallshusen säljas till privatpersoner.

Läs också Nästa år fördelas 7500 flyktingar – så många tar din kommun emot Asylsökande orsakade brand – Migrationsverket får betala Tiia vill ge nyanlända grannar i kvarteret en bra start

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.