Annons

Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran

Kungsbacka Pengarna tog slut då hon blev blåst i ett bedrägeri. Därför missade kvinnan flera hyresbetalningar. Värden gick först med på uppskov, men har ändrat sig efter att skulden växt.
Foto: Pixabay

Vid adventstid uteblir decemberhyran för tvårumslägenheten i Kungsbacka. Kvinnan som bor där är i 65-årsåldern och är inne på sitt andra år som hyresgäst i det nybyggda huset.

Det blir jul, och när årsskiftet närmar sig har kvinnan kontakt med den privata hyresvärden. De kommer överens om att hon ska få lite extra tid på sig att betala både januarihyran och hyran som släpar efter för december.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan har det tufft ekonomiskt. Hon hävdar att hon har blivit utsatt för bedrägeri och lever med skuldsanering. Hyresvärden är förstående och ger henne någon extra vecka in på det nya året innan pengarna ska vara inne.

Hyresskuld på 16 000 kronor

Men en bit in i januari, på det datum som värden har gått med på, har kvinnan fortfarande inte betalat in hyrorna. Värden skickar ett varningsbrev med rekommenderad post, via mejl och även i form av en lapp som läggs direkt i kvinnans postbox.

Kvinnan mejlar till hyresvärden och säger att hon ska betala. Men inga pengar kommer in på värdens konto. Efter varningsbrevet bryts kontakten. Värden lyckas inte få tag i hyresgästen längre, varken på telefon eller via mejl.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Senare samma månad skickar värden en uppsägning. I slutet av januari landar ärendet även hos hyresnämnden i Göteborg, där värden vill få uppsägningen godkänd. Vid det här laget har kvinnan en obetald hyresskuld på 16 000 kronor.

När uppsägningen prövas av hyresnämnden i Göteborg är kvinnan inte där. Hyresnämnden har heller inte fått belägg för uppgifterna om bedrägeri.
När uppsägningen prövas av hyresnämnden i Göteborg är kvinnan inte där.

Själv uppger kvinnan att hon har varit ärlig mot värden och är fullt medveten om att hon inte har betalat in hyrorna. För detta ber hon om ursäkt, och säger att hon ska betala så snart hon får pengar.

Kvinnan letar nytt boende men har haft svårt att hitta något som hon klarar med sin snäva budget. Hon har vädjat till värden om att få bo kvar tills hon lyckas ordna något annat.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Inga bevis som styrker bedrägeri

Men när hyresnämnden tar upp ärendet i april är kvinnan inte på plats. Hon har heller inte lagt fram någon övrig bevisning som kan styrka hennes version, till exempel uppgiften om bedrägeri.

Annons

Därför slår hyresnämnden fast att kvinnan måste flytta ut. Hyresskulden på totalt 16 000 kronor är fortfarande inte betald. Hyresnämnden konstaterar att den viktigaste uppgiften för en hyresgäst är att betala hyran i tid. Den som dessutom har dragit på sig hyresskulder har extra små chanser att få gehör för ömmande omständigheter vid en juridisk prövning.

Men kvinnan fortsätter att slåss för sin lägenhet, och har överklagat beslutet. Nu ska Svea hovrätt avgöra om hon får bo kvar eller inte.

LÄS MER När pengarna inte räcker – så gör du med hyran

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.