Förhandlingar med privata värdar drar ut på tiden

Hyresgästföreningens hyresförhandlingar med de privata bostadsbolagen i Uppsala län och Norrtälje går trögt. Inte en enda överenskommelse är klar ännu.
27 januari 2016 kl 17:37 Text: Petra Marandi Roos

Årets hyror är klara för alla de allmännyttiga bostadsbolagen i Uppsala län och Norrtälje kommun, förutom för Uppsalahem och Älvkarlebyhus där eventuella hyreshöjningar börjar gälla först i juli. Men på den privata sidan går förhandlingarna trögare.

Enligt Mårten Gulin, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, har privatvärdarna för högt ställda förväntningar.

– De verkar leva kvar i någon förhoppning om att landa överenskommelser som är dubbelt eller tredubbelt så höga som i allmännyttan. Det kommer ju inte att hända och då tar förhandlingarna tid, säger han.

Hyresgästföreningen gick inför årets hyresförhandlingar ut och sa att de ansåg att hyresvärdarna måste ha goda skäl för att alls höja hyran, bland annat med tanke på att räntorna är låga och mycket få lägenheter står outhyrda. Cecilia Hamenius, förhandlare för Fastighetsägarna i Uppsala, tycker inte att deras yrkanden har varit mindre realistiska än Hyresgästföreningens utgångspunkt på 0 procents höjning.

– Vi håller på att slutförhandla. Än så länge står vi en bit ifrån varandra, men vårt snittbud skiljer bara någon eller några tiondelar från Hyresgästföreningens, så det handlar inte alls om några orimliga förväntningar, säger hon.

Petra Marandi Roos
Lokalredaktör
010-459 1388
Publicerad: 27 januari 2016 kl 17:37 Uppdaterad: 18 februari 2016 kl 11:06
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.