Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

De fattigaste får betala 18 500 kr i Tensta

Susanna Skarrie

bland gör det här jobbet mig riktigt mörkrädd. Många gånger blir jag också heligt förbannad! Som när stora, börsnoterade bolag som D. Carnegie via mellanhänder hyr ut en sliten trea i Tensta för 18 500 kr eller en tvåa i Södertälje för 13 900 kr.
Våra reportrar lär känna Abbes och Fatima under våren 2017 när de vänder sig till hyresnämnden. Vi börjar nysta i deras historier. Det vi hittar är inte vackert. Vi stöter på flera företag som skor sig i bostadsbristens Sverige.

Att som chefredaktör följa turerna runt Abbes, Fatima och många andra hyresgäster har varit en riktig berg- och dalbana. En skrämmande resa till en skitig baksida av Sverige som jag helst inte vill tro finns. Men det är också en resa som får ett hoppfullt slut.
Abbes betalar 18 500 kr för en sliten trea i Tensta, Fatima 13 900 kr för en – som hon själv säger – rutten tvåa i Södertälje. I Abbes fall är hyran tredubblad, i Fatimas fall dubblerad. De hyr i tredje hand på usla villkor. Deras berättelser är bara toppen på ett isberg, men exakt hur många som betalar olagliga överhyror är omöjligt att ta reda på. Det är begravt i socialtjänstens personakter.
Efter ett tag ser vi ändå ett tydligt mönster. Vi hittar en lukrativ bransch för mindre nogräknade företag och mellanhänder. Mitt i allt sitter socialen, som betalar hyran med skattepengar.
Det är någonting som gått så helt fel.

Så händer det. Strax före pressläggning ringer reportern Kenneth och berättar att Fatima får tillbaka hela sin överhyra! I hyresnämnden förlikas hon och värden och hon får 62 000 kr på ett bräde. Det finns rättvisa, trots allt.
Jag blir förstås nyfiken på hur det ska gå i Abbes fall. Kommer Abbes att få behålla mellanskillnaden eller är det socialen som får den?
Just överhyra är en fråga där hyresgästerna nästan alltid får rätt i hyresnämnden. Så varför går inte socialtjänsten vidare med sina fall där de betalar två eller tre gånger hyran? Kanske skulle det göra det omöjligt för dem att i framtiden få de lägenheter de behöver?

Ps! Att D. Carnegies vd Ulf Nilsson avgår samma dag som Fatima får rätt i hyresnämnden är förstås ett märkligt sammanträffande. Men jag hoppas att nästa vd ser till att de slutar att utnyttja människor och visar prov på civilkurage.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.