HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

1 350 lägenheter stoppas från ombildning i Stockholm

Stockholm Över 1 300 lägenheter som ägs av Stockholms bostadsbolag har stoppats från ombildning. Vilket har lett till skarp kritik från hyresgäster mitt uppe i ombildningsprocessen.

Flera hyresgäster som har velat ombilda har höjt rösten den senaste veckan. Många har varit kritiska till den dåliga information som gällde inför valet om och när ett ombildningsstopp skulle träda i kraft. Sammanlagt handlar det om 1 350 lägenheter inom Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder som var mitt uppe i en ombildningsprocess.

– Jag har förståelse för att en del kan känna sig besvikna. Vi lever i en demokrati och den nya majoritetens vilja fick genomslag från valnatten. Samtidigt vet jag att många som har valt att bo i hyresrätt hos oss är lättade, säger Jonas Schneider, vide vd och Förvaltningschef hos Svenska Bostäder.

Läs ocksåÖverenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Ann-Margrethe Livh från Vänsterpartiet är en av de politiker som har varit allra mest kritisk mot stadens ombildningar. I dag sitter hon i en rödgrön majoritet Stadshuset.

– Vi har varit väldigt tydliga under många år med att vi går till val på att Stockholm ska få en ny bostadspolitik och att en del i detta innebar att stoppa ombildningarna. Vi tänker se till så att Stockholm får fler tillgängliga hyresrätter. Det kommer att kräva att vi bevarar de som finns och att vi bygger nya med låga hyror, säger hon.

Omkring 25 000 allmännyttiga lägenheter har sålts till bostadsrättsföreningar under de senaste 8 åren i Stockholm. Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm välkomnar ombildningsstoppet som nu har införts.

Läs ocksåIlska mot beslutet: fler hyresrätter ska ombildas i Göteborg

– Det är absolut nödvändigt med ett besked om stopp, så att hyresgästerna i de fastigheter som varit aktuella för utförsäljning nu vet vad som definitivt gäller. 1350 räddade hyresrätter motsvarar ett helt nyproduktionsår med full fart i byggandet.

Läs också Ombildning i Järfälla godkänd – trots frågetecken Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Planerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.