HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

103 hyresgäster flyttas när höghuset ska rivas

Solna Höghuset med 103 lägenheter intill Karolinska sjukhuset kommer att rivas. Det var landstingsledningens besked till en delegation hyresgäster i måndags eftermiddag. Men landstinget presenterade också ett alternativ för dessa hyresgäster: den gamla administrationsbyggnaden på området byggs om till 150 mindre lägenheter.

Li Bjelkebo, som bott i höghuset på Olof af Acrels väg 8 i över trettio år, tycker det är mycket tråkigt att ett fullt fungerande hus, som är över hundra hyresgästers hem, ska rivas.

– Men beskedet var inte så oväntat.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Hon och Aino Pääkkö, som bor i grannhuset på nummer 7, hade laddat upp med argument inför uppvaktningen. Till stöd hade de Liz Grennstam, P-O Brogren och Terje Gunnarsson från Hyresgästföreningen.

Landstingsrådet Chris Heister och Stig Nyman, biträdande finanslandstingsråd, förklarade att även om det tretton våningar höga huset inte är mer än drygt 40 år gammalt, så går det inte att rädda.

– Det står helt enkelt i vägen när det nya sjukhuset ska byggas, sade Stig Nyman.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Li Bjelkebo betalar nu bara 3 300 kronor för sin tvåa på 49 kvadratmeter. Ska hon flytta till det ombyggda administrationshuset om några år, så innebär det betydligt högre hyra. Å andra sidan blir höjningen mindre än om landstinget skulle bygga ett helt nytt hus.

– Att på något vis subventionera dessa ombyggda lägenheter är inte möjligt. Vi måste hålla oss inom lagens ramar, påpekade Stig Nyman.

I dag ligger busstorget precis framför administrationsbyggnaden, men tanken är att det ska flyttas när det nya sjukhuset står klart. Stig Nyman hoppas att delar av sjukhuset ska tas i bruk redan 2013, men då krävs att projektet går som på räls.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

När rivningen av höghuset blir aktuell kan han inte säga ännu. Inte heller om huset på Olof af Acrels väg 7 också måste rivas
– ett hus med 83 lägenheter.

– Vi har möte med landstingsstyrelsen den 22 januari och då hoppas jag att vi har en relativt säker tidsplan och huvuddragen klara kring bygge och finansiering. Då hoppas jag att vi även kan ge besked om hur det blir med 7:an.

Liz Grennstam, ordförande för Hyresgästföreningen i Solna, hade blandade känslor inför landstingets planer.

– Det nya sjukhuset blir bra. Att man sedan måste riva människors hem, folk som i många fall jobbat på KS i hela sitt liv, är att löna dem illa. Men å andra sidan, att bygga om administrationshuset blir säkert en bra lösning för hyresgästerna, det blir nog fina bostäder.

Läs också Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen Slussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.