HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

21 000 i bostadskö

Skellefteå Skellefteås behov av bostäder är extremt stort. Samtidigt är byggandet i stort sett obefintligt. Och kritiken är inte nådig.
Foto: Anneli Lundmark
Leif Hedvall

Antalet bostadssökande i Skellefteå har aldrig varit så stort som nu. Skebos kö har vuxit till 21 000 sökande. Knappt hälften är aktiva sökande som minst en gång i kvartalet går in och söker bostad.

– Det är upprörande att det byggs så lite när behovet inte bara är stort, utan gigantiskt. De 48 lägenheter som Skebo nu bygger är som en droppe i havet. Vi måste få fart på byggandet, till exempel genom att återinföra de statliga räntebidragen och investeringsbidragen, säger Leif Hedvall, ordförande Hyresgästföreningen i Norra Västerbotten i ett pressmeddelande.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Vår uppfattning är att det finns många ungdomar i Skellefteå i dag som inte kan flytta hemifrån på grund av bostadsbristen och långt ifrån alla har råd att köpa sig ett eget boende.  Tyvärr ser vi i dagsläget ingen politisk vilja att lösa bristen på bostäder.

Annons

Enligt samma pressmeddelande saknar 51 procent av Sveriges unga mellan 20 och 27 år egen bostad. Nu inelder Hyresgästföreningen ett arbete för att få igång byggandet. Under den kommande helgen samlas förtroendevalda i Hyresgästföreningen i Norrland på Medlefors folkhögskola för att diskutera läget och ta fram planer för arbetet.

Utanför skolan kommer en enrummare att byggas upp. Den är mobil och hjälper dessvärre inte kösituationen. Men den är värd att titta närmare på och finns på plats hela helgen.

Annons
Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Så kom förbi och kika. Eller, som det framgår av pressmeddelandet, kanske någon vill sova över.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.