Annons

28 skånska städerhar brist på hyresrätter

Skåne Unga, äldre, nyanlända. Det är grupper som drabbas när det byggs alldeles för få hyreslägenheter i Skåne. 28 av 33 kommuner har brist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

Bostadsbristen i Skåne är fortsatt stor. Det slås fast i länsstyrelsens Bostadsmarknadsanalys 2012, som presenterades på onsdagen. Det har lättat en aning för de som vill köpa småhus och bostadsrätter men inte för de som vill bo i hyresrätt. Det drabbar framför allt unga, invandrare och stora familjer. Även äldre som letar mindre boenden.

Läs ocksåMKB får bakläxa – måste undersöka mögel i hus på Eriksfält

Det har byggts en del, men alldeles för få hyresrätter. Förra året påbörjades närmare 4000 bostäder i Skåne, vilket var en liten uppgång jämfört med 2010. I samband med att den kraftiga befolkningsökningen trappas ner är det en positiv tendens. Enligt länsstyrelsen kan en lösning på det bristfälliga byggandet av hyresrätter vara att kommunerna blir mer aktiva och i större utsträckning använder sina kommunala bostadsbolag och ägardirektiv.

Rapporten konstaterar vidare att trots större efterfråga på hyresrätter planerar sex kommuner att sälja ut allmännyttans lägenheter under 2012 och 2013; Östra Göinge, Höör, Båstad, Helsingborg, Eslöv och Höganäs. Under 2011 såldes också totalt 125 lägenheter i allmännyttan, i Trelleborg, Ystad, Simrishamn, Vellinge, Höör och Helsingborg.

Annons

Läs hur läget var förra året här.

Läs ocksåByggbodar skymmer utsikt – håller inne hyran
Läs också Fler bostäder i Skåne - men inte för alla Ny fördelning av nyanlända i Skåne Krävde utredning av ljudstörningar - nej för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.