Annons

MKB får bakläxa – måste undersöka mögel i hus på Eriksfält

Malmö För dyrt, för mycket jobb och för lite tid. Det tyckte det kommunala bostadsbolaget om miljöförvaltningens krav på att undersöka fukt i lägenheter på Eriksfält. Men nu har länsstyrelsen prövat frågan, och kommit fram till att kravet är fullt rimligt. MKB får dock längre tid på sig.
MKB har till den första november på sig att undersöka lägenheterna.

Det var under förra året som miljöförvaltningen i Malmö kommun gjorde besök i flera hyreslägenheter på Eriksfält. Eftersom miljöinspektörerna upptäckte att det fanns fuktskador och risk för kommande skador beslutade kommunen att fastighetsägaren MKB skulle inventera hela beståndet på de aktuella adresserna. Till kravet på att undersöka fukt och ventilation fanns kopplat ett vite på 15 000 kronor. Så mycket skulle alltså MKB få betala varje månad som gick utan att undersökningarna var klara. Vitet skulle börja gälla två månader efter beslutet.

MKB valde att överklaga kommunens beslut till länsstyrelsen. Fastighetsbolaget menar att det är ”oproportionerligt strängt” att hota med ett vite, och att undersökningarna skulle medföra ”orimliga kostnader” för bolaget. Dessutom var tiden för snålt tilltagen, enligt MKB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men länsstyrelsen ger nu miljöförvaltningen rätt – förutom på en punkt. MKB har till den första november på sig att undersöka lägenheterna. Men eftersom fukt kan ge upphov till mögel som kan påverka hälsan negativt är det rimligt att MKB undersöker lägenheterna. ”Länsstyrelsen bedömer att förelagda åtgärder inte kan anses orimliga att uppfylla med hänsyn till vad som framkommit under tillsynen”, står det i beslutet.

Annons

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.

Annons
Läs ocksåNy mångmiljonvinst för MKB i Malmö - hit ska pengarna gå
Fakta: Här ligger husen

Hyreslägenheterna som berörs har dessa adresser:

  • Eriksfältsgatan 73 A-E
  • Eriksfältsgatan 75 A-B
  • Eriksfältsgatan 77 A-D
Läs också MKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörs Hyresgäster på Sorgenfri vill inte betala för MKB:s elrenovering De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.