Annons

Fler bostäder i Skåne – men inte för alla

Skåne Det byggs allt mer i Skåne. Det visar nya siffror från Länsstyrelsen i Skåne. Men samtidigt står allt fler utanför bostadsmarknaden.
Länsstyrelsens siffror visar att bostadsbyggandet ökar i Skåne. Men det kommer inte alla till del.
Foto: Länsstyrelsen
Länsstyrelsens siffror visar att bostadsbyggandet ökar i Skåne. Men det kommer inte alla till del.

Trots att det byggs mer än någonsin räcker det inte till. Åtminstone inte till alla. Det visar nya siffror från länsstyrelsens årliga sammanställning ”Regional bostadsmarknadsanalys”. Länsstyrelsen konstaterar själv i rapporten att det just ny byggs ”så det knakar, men det räcker inte för att hämta in det vi förlorade under det decennium (från 2005 och framåt) då efterfrågan på bostäder var större än tillgången, eller för att möta den rekordstora inflyttningen i Skåne”. Enligt rapporten byggs det nu så pass mycket att det går att få tag på en bostad om man lever på en ”normal ekonomisk nivå”. Värre är det för ekonomiskt svaga grupper som inte alls hjälps av nybyggnationen.

– Numera är det enbart de ekonomiskt svaga grupperna som har svårigheter att få en bostad. Men för dem är svårigheten lika stor som tidigare. Den stora utmaningen för de skånska aktörerna är att hitta långsiktiga lösningar för att undvika att människor hamnar i ett permanent utanförskap i hemlöshet, säger Elisabet Weber, länsarkitekt på Länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under året och nästa år börjar det byggas närmare 22 000 bostäder i Skåne. Fem kommuner – Helsingborg, Örkelljunga, Kristianstad, Hörby och Ängelholm – uppger att de har en bostadsmarknad i balans. Dessutom kommer sju ytterligare kommuner att uppnå balans på bostadsmarknaden inom tre år: Höganäs, Klippan, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Trelleborg och Tomelilla – räknar med att uppnå balans på bostadsmarknaden inom tre år.

Annons

 

 

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.
Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.