Annons

30-tal hyresgäster drabbas när hus rivs

Täby Bananhuset i Täby ska rivas. Det beslutade kommunstyrelsen i går kväll. De boende är både oroliga och upprörda. "Uselt", säger hyresgästen Kurt Strid.

Stationsvägen 6 A-E, Bananhuset allmänt kallat, kommer att rivas. Flera av hyresgästerna är upprörda över beslutet i kommunstyrelsen.

– Det är ett lappkast. Så sent som för tre år sedan skulle huset renoveras. Då blev vi lovade all information, men sedan dess har vi inte hört flasklock. Det är så uselt, säger Kurt Strid som bor i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I planerna på ett nytt kvarter runt  kommunhuset fanns Bananhuset kvar mitt i det nya kvarteret. 

Huset med de 34 lägenheterna ägs av Täby kommun. 28 hyresgäster har förstahandskontrakt och de måste erbjudas ett nytt likvärdigt boende. Hur det ska gå återstår att se, kommunen har inte något bostadsbolag och hyresrätterna i kommunen är få. 

– Frågan är vad vi får för kontrakt. Vi äldre kanske erbjuds seniorboende, med de är så dyra så ingen har råd med dem. Nu gäller det att vi håller ihop och inte luras att skriva på något innan vi får veta våra rättigheter, säger Kurt Strid.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

Mariana Sandell, utvecklingschef på Täby kommun, väljer att svara på Hem & Hyras frågor på mejl.

Annons

Vad gör att fastigheten måste rivas?

– Bedömningen är att den planerade byggnationen kommer att påverka fastigheten Blåklinten i den grad att fastigheten måste rivas. 

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

I samband med exploatering av Västra Roslags Näsby och den föreslagna detaljplanen ändras förutsättningarna för att bevara fastigheten Blåklinten 1.

Fastigheten kringbyggs av hus med varierande våningshöjder. Blåklintens markyta minskas till den ca 1/3 av dagens yta vilket medför flera logistiska problem, för transporter till och från huset, räddningstjänst och övriga utryckningsfordon samt avfallshantering. Huset är i dåligt skick och i stort behov av renovering.

På vilket sätt kommer hyresgästerna att kompenseras?

Annons

– Det blir en dialog med varje enskild hyresgäst samt med hyresnämnden.

Hur kommer det sig att denna lösning presenteras eller uppkommer först nu?

– Vi beklagar att vi inte tydligare har kommunicerat projektet Västra Roslags-Näsbys process. Det vi kan konstatera är att projektet Västra Roslags-Näsby har förädlats fram till nu och den samlade bedömningen blir att fastigheten Blåklinten måste rivas.

Läs också Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.