HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sänkt hyra för hyresgäster i Piloten

Örebro Hyresgäster i fem nybyggda fastigheter i Örebro kommer få rabatt på hyran. Detta efter att deras hyresvärdar sökt och beviljat investeringsstöd för att sänka hyran i nybyggda hyresrätter.
Foto: Anna Rytterbrant
Behrn Fastigheter har beviljats pengar för att kunna sänka hyrorna i nybyggda hyresrätter och studentlägenheter.

Pengarna kommer från Boverket och totalt ska 12,3 statliga miljarder delas ut i hela landet på fyra år och går till hyresrätter och studentlägenheter.

I Örebro är det hyresvärdarna Behrn Fastigheter, Klas Stjernström, P.E Bygg & Fastigheter som fått pengar.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Behrn Fastigheter har beviljats mest pengar: 24,6 miljoner kronor för kvarteret Piloten som ska stå klart i slutet av juni. I kvarteret Piloten innebär rabatten en sänkning av grundhyran med 20 procent i 15 år. I pengar räknat, betyder det att en lägenhet på 3 rum och kök får hyran sänkt med 1 678 kr per månad.

Vad fick er att söka ersättningen?
– Vi fick en informationsfolder från Boverket och tyckte det verkade intressant, säger ägaren Per Johan Behrn.

Annons

Vad betyder ersättningen för er?
– Ekonomiskt för oss är det pengar in och pengar ut, eftersom vi garanterar rabatten i 15 år. Men för våra hyresgäster betyder det mycket.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Vad skulle mer behövas för att få fart på byggandet av hyresrätter med acceptabla hyror?
– Jag tror inte egentligen på subventioner, utan det vore bättre med riktade bostadsbidrag till dem som behöver det, säger han.

Behrn Fastigheter har även beviljats bidrag till ytterligare två byggprojekt gällande studentbostäder som beräknas stå klara i början av 2018. Totalt rör det sig om  över 31 miljoner kronor i bidrag för att hålla nere hyrorna.

Annons

– Jag tycker att det är konstigt att inte någon annan hyresvärd sökt bidraget för studentlägenheter i Örebro, säger Per Johan Behrn.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Hyresvärdarna Klas Stjernström och P.E Bygg & Fastigheter beviljades 1,8 miljoner respektive 2,1 miljoner kronor för att kunna sänka hyrorna i byggprojekt.  Hittills har inte några pengar gått till hyresvärdar i Värmlands län.

Läs också Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.