Annons

39 nya smålägenheter på gång i Sölvesborg

Sölvesborg I dag lämnade Sölvesborgshem in bygglovsansökan för att bygga 39 ettor och tvåor i området Ljungaviken. Går det som det ska är de inflyttningsklara nästa höst.
Foto: Linda Alfons
Bygglovsassistent Magdalena Åkesson tar emot bygglovsansökan för Tusenskönan av Johan Braw och Viveka Olofsson. , Så här kan ett kök i Tusenskönan komma att se ut., Vardagsrummet är en direkt fortsättning av köket.

– Det är första gången sedan 70-talet som vi bygger ettor. Det är också det största nyproduktionsprojekt som vi själva har sedan tidigt 90-tal, säger Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Sölvesborgshem har analyserat både bostadsmarknaden och befolkningen inför planeringen av projekt Tusenskönan som ska uppföras i stadsdelen Ljungaviken. Över en tredjedel av Sölvesborgsborna lever i ensamhushåll och behöver mindre lägenheter. De som väljer att bo i hyresrätt är också mycket priskänsliga, konstaterar Johan Braw. Hyresgäster är också de som lägger störst del av sin disponibla inkomst på boendet, jämfört med dem som bor i bostadsrätt och villa. Därför behövs små och billiga lägenheter. För att lösa den ekvationen väljer bostadsbolaget att bygga ett färdigritat hus med så små lägenheter som möjligt – i det här fallet ett så kallat kombohus mini som Sabo tagit fram. Sölvesborgshem kommer att bygga landets andra hus av just den här modellen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I dag har Sölvesborgshem 171 ettor i sitt bestånd på totalt 1 200 lägenheter och tillskottet på ytterligare 19 är välbehövligt.

– Vi har mellan 30 och 50 personer i kö varje gång vi har en etta, berättar Johan Braw.

Då räcker inte det här?

Annons
Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.

– Nej, det är därför vi gärna öser på. Det finns antaganden i fastighetsbranschen. Det ena är att alla lever i par och det andra är att 55-plussare har ganska mycket pengar.

Men i själva verket lever en tredjedel av befolkningen i ensamhushåll och de som säljer sin villa kanske inte vill lägga alla pengarna på en dyr hyresrätt. Det är också viktigt att den i ett par som kanske blir ensam har råd att bo kvar.

– Det är en affärsmässig bedömning vi gör, men också ett samhällsansvar vi tar.

Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

Strax innan lunch i dag lämnade de in ansökan om bygglov.

Annons

– Går det bra kör vi igång och bygger i oktober–november och är klara ett år senare. Tas det väl emot av kunderna så bygger vi ett hus till. Då är vi tillbaka i samma produktionstakt som på 70-talet.

Då upplever vi att vi går in i omkörningsfilen, säger Johan Braw.

– Det är en mycket häftig känsla, håller bolagets styrelseordförande Viveka Olofsson (S) med honom om.

Fakta: Tusenskönan

I huset ryms 19 ettor och 20 tvåor. Arkitekturen är klassiskt med sadeltak och balkonger med spjälor. Vilken färg huset får är dock inte bestämt ännu, det kommer att beslutas i samråd med stadsarkitekten.

En etta i Tusenskönan kommer att kosta 4 374–4 788 kronor i månaden. Hyran för en tvåa blir 4 788–6 165 kronor. Lägenheterna är lika, det enda som skiljer är våningsplan och väderstreck.

Läs också I Sölvesborg får fimpare premie Bytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten Nordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.