Annons

Sven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenheten

Luleå Ett 20-tal hyresgäster evakuerades efter en explosion i en lägenhet på Stengatan i Luleå. Ingen blev allvarligt skadad men ytterväggen fläktes upp. Fyra personer anhölls efter händelsen, men släpptes senare.

Sven-Olof Leppäniemi sov gott när hans sambo vid 23-tiden på fredagskvällen väckte honom. Hon hade hört en kraftig smäll i en grannlägenhet och undrade vad som hänt.
– Vi gick ut på balkongen och tittade upp. Där stack delar av fasaden ut och delar av den låg på marken. Efter stund, det gick fort, kom polis, ambulans och räddningstjänst. Strax därpå knackade det på dörren och vi blev evakuerade, berättar Sven-Olof Leppäniemi.
Ett 20-tal hyresgäster i fastigheten på Stengatan på Bergnäset i Luleå blev evakuerade till Bergskolan där Luleå kommuns krisgrupp, POSOM-gruppen, fanns. Fyra personer befann sig i enrummaren där något exploderade. Tre greps direkt och den fjärde fördes till Sunderby sjukhus för kontroll, men kunde snart också föras till polishuset.

– När vi kom ut var det panikartat. Människor var så klart chockade och oroliga. Ingen visste just då var vi skulle ta vägen. Vi fick ju inte med oss något, varken tandborste eller mediciner, säger Sven-Olof Leppäniemi och fortsätter:
– En bekant kom och bjöd hem oss, andra gick till Bergskolan. Det var många tankar som gick genom huvudet så klart. Vad exploderade så att hela väggen trycktes ut? Men det får vi nog svar på tids nog, vi mår bra i alla fall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De evakuerade hyresgästerna fick fick senare hotellrum och kunde vila, om än oroligt. Andra explosioner i Sverige finns i färskt minne, till exempel den i Göteborg. Vad som orsakade explosionen i Luleå är inte klargjort.
– Vi vet bara att det inträffat en explosion och att ytterväggen trycktes ut. Fyra personer greps, tre män och kvinna i 30-50-årsåldern och anhölls sedan på söndagen. De är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Elisabeth Glaas, presskontakt vid Polisen region norr.

Annons
Elisabeth Glaas, presskontakt Polisen region nord.

– Vi vet ännu inte med säkerhet vad som hänt. Nationella bombskyddet ska göra en undersökning av lägenheten och det kan ta tid innan allt är klart, dagar eller veckor om det behöver göras kemiska undersökningar.
Det är kommunala fastighetsbolaget Lulebo som äger den aktuella fastigheten. Fastighetschefen Rickard Lindbäck var på lördagen på plats för att se skadorna med egna ögon.
– Jag är så glad att ingen skadades allvarligt. Byggnaden kan repareras tids nog. Innan dess väntar vi in polisens arbete. När de är klara kan vi göra en bedömning av vilka åtgärder som behövs. Under tiden ska vi informera drabbade hyresgäster så mycket vi kan, säger han.

Lulebos fastighetschef Rickard Lindbäck.

Väggen trycktes ut, men alla fönster är hela. Är det något fel i konstruktionen?
– Nej, byggnadens bärande delar ser ut att vara hela. Ytterväggarna är murade mellan de bärande delarna och därför, inte svaga, men aningen vekare. Det är murblock med isolering utanpå och till sist puts. Varför inget fönster gick sönder har jag inget svar på.
Området runt den aktuella lägenheten var under lördagen, i väntan på Nationella bombskyddet, avspärrat. Polis fotpatrullerade i bostadsområdet för att finnas tillgängliga för oroliga.

På lördagskvällen höll Lulebo en information för de drabbade hyresgästerna. De som behövde hämta något i sin lägenhet, till exempel katter och mediciner, fick göra det.
Men när, eller om, alla kan komma hem igen är inte klart ännu. Lulebo har ännu inte kunnat besiktiga byggnaden ordentligt och det finns fortfarande rasrisk. Senare på lördagskvällen beslutade jouråklagaren att släppa de fyra misstänkta på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Annons
På söndagen täcktes den skadade lägenhetsväggen med en presenning och porten hägnades in.

Under söndagen hägnades området runt den aktuella porten in. Den skadade lägenhetsväggen täcktes in med en presenning. På kvällen planerades en ytterligare information från Lulebo.

Läs också Kraftig explosion i hyreshus i centrala Göteborg Hyresgäst jagas för explosionen i Göteborg – bodde olovligt och skulle vräkas Jagad hyresgäst hittad död – misstänks ligga bakom explosionen i Göteborg Bomb i Göteborg riktades mot skandalvärd i Åmål Utblåsta fönster och skärrade hyresgäster efter sprängdåd i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.