Annons

På torsdag kan hyresgästerna flytta till sina hem igen

Luleå Reparationen av lägenheten i Luleå som skadades vid en explosion sent på fredagskvällen har inletts. Övriga lägenheter i fastigheten är oskadade och på torsdag kan hyresgästerna flytta hem igen.
Foto: Göran Lindh
På tisdagen inleddes reparationen av den skadade lägenheten på Stengatan i Luleå.

Sent på fredagskvällen hördes en dov smäll från en lägenhet på Stengatan i Luleå. När grannarna tittade ut hade en yttervägg tryckts ut närmare en meter. De fyra som befann sig i den drabbade lägenheten klarade sig i stort sett helt oskadda, liksom övriga hyresgäster i fastigheten.

När polisen var klar med sin tekniska undersökning kunde fastighetsägaren Lulebo inleda sin besiktning av fastigheten. På tisdagen kan fastighetschefen Rickard Lindbäck ge ett positivt besked:
– Reparationen av den drabbade lägenheten har inletts. Vår besiktning visar att ingen annan lägenhet är skadad och att byggnadens stomme är hel. Prognosen är att övriga hyresgäster kan flytta hem igen på torsdag, säger han.
– Det vi ska göra innan alla kan flytta hem är att sätta upp en byggnadsställning och göra en skyddad väg till porten. Hittills har allt gått enligt plan och vi har informerat hyresgästerna dagligen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På tisdagskvällen höll Lulebo den dagliga informationen till de drabbade hyresgästerna. Sven-Olof Leppäniemi, som Hem & Hyra pratade med dagen efter smällen, är glad att få komma tillbaka till sitt hem:
– Ja, det ska bli skönt att få komma hem. Men jag frågade också på informationen, om Lulebo har någon beredskap efter att vi kommit hem. Det kan ju komma reaktioner och känslor i samband med det. Vi vet inte hur vi kommer att reagera när vi är där, säger han.
– Lulebos representanter sa att det finns beredskap och att vi kan ringa om det behövs. Vid mötet idag kom det också upp frågor om försäkringar, eventuell kompensation och liknande. Lulebo har skött den här situationen kanonbra.

Annons

Vad som hänt i lägenheten som skapade en väggflyttande kraft har polisen ännu inte berättat. Från gården ser det ut som om tavlor hänger rakt, lampor och blommor står till synes på sina platser och vid en vägg står en gitarr lutad.

En sak har dock polisen klargjort, att inget tyder på något sprängmedel. De fyra som befann sig i lägenheten anhölls misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Efter förhör och en muntlig genomgång av den tekniska undersökningen ändrades brottsrubriceringen och tre av de misstänkta har avskrivits från utredningen. Lägenhetsinnehavaren är ensam kvar som misstänkt, för allmänfarlig vårdslöshet.

Annons
Läs ocksåSven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenhetenSven-Olof fick evakueras efter explosion i grannlägenheten.

En liknande händelse inträffade i Lund i december 2019. En hyresgäst glömde bort att det fanns sprejburkar i ugnen. Det var dags att baka och ugnen sattes på. Efter en stund small det och ytterväggen trycktes ut precis som i Luleå. Hyresgästen dömdes till dagsböter för just allmänfarlig vårdslöshet.

Läs också Förstörelse för en miljon kronor när ugn exploderade Kraftig explosion i hyreshus i centrala Göteborg Hyresgäst jagas för explosionen i Göteborg – bodde olovligt och skulle vräkas Jagad hyresgäst hittad död – misstänks ligga bakom explosionen i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.