HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ilska över säljplaner i Frölunda

Göteborg Igår demonstrerade hyresgäster på Marconigatan mot Poseidons planer på att sälja deras hus till privatvärden Skandia. ”Jag är väldigt rädd för en försäljning”, sade Britt-Marie Kylander, 80.

Hon var en av många boende som hade mött upp på Frölunda Torg för att demonstrera mot säljplanerna. Som pensionär med små inkomster är Britt-Marie Kylander orolig för vad det skulle innebära att få privata Skandia som värd i stället för kommunala Poseidon.

– Privata företag vill bara tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag är handikappad och har syrgas och rullator, därför är det extra viktigt för min livskvalitet att kunna bo här vid Frölunda torg. Här har jag direkt tillgång till mataffärer, vårdcentral, post och annat. Skulle försäljningen tvinga mig att flytta så slutar det antagligen med att jag blir instängd i min lägenhet, säger Britt-Marie Kylander.

Läs ocksåBakläxa för Ockelbogårdars planerade försäljning

Oron hos hyresgästerna handlar om höjda hyror och om att Skandia vill göra om delar av bostadshusen till affärslokaler. Flera av talarna vid demonstrationen fokuserade också på Skandias inkomstkrav. För att få söka en lägenhet hos bolaget måste man tjäna minst fyra gånger hyresbeloppet.

– Var ska nästa generation bo om vi avvecklar allmännyttan? Byter Marconigatan ägare så vet vi att nästa hyresgäst som flyttar in inte kommer att vara en student, arbetslös eller låginkomsttagare, sa Mahasti Hashemieh, ordförande för lokala hyresgästföreningen Frölunda Torg.

Den planerade affären är en byteshandel. Om Skandia får köpa de 300 hyresrätterna på Marconigatan, så erbjuder de i gengäld byggklar mark vid Frölunda Torg och Backaplan åt kommunens bostadskoncern Framtiden, som Poseidon är en del av.

Läs ocksåStora skillnader i boansvar för ensamkommandeFarhad står med en kopp i handen och blickar från sin bostad ut på ett vintrigt Örebro.

Mahasti Hashemieh menar att det inte spelar någon roll vad man kallar uppgörelsen.

– För mina grannar spelar det ingen roll om Poseidon får en påse pengar eller en puss på kinden när de tvingas flytta ut.

Hyresgästföreningens regionordförande Kristofer Lundberg är inne på samma linje.

Läs ocksåSmedjebacken får statlig hjälp med nytt seniorboende

– Det här handlar inte bara om Marconigatan, utan om hela allmännyttan. Vi vet att det finns förslag på att sälja 3 000 bostäder och det säger vi nej och stopp till. I Rannebergen skapade den folkliga opinionen sådan press att politikerna stoppade affären. Nu måste vi göra det samma en gång till, sa Kristofer Lundberg.

LÄS MER:
Ny bytesaffär på gång i Göteborg

 

 

 

 

Läs också M och C i Malmö kräver kostnadstak för akutboende Ny tillförordnad vd i Östersundshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.