Annons

Sälja för att bygga nytt – en växande trend

Halland Storgöteborgs kommunala bolag behöver pengar till nybyggen. Att sälja hus är en lösning. Resultatet: färre billiga lägenheter i allmännyttan.

– Jag har valt att bo kommunalt och jag vill bo här. Jag har inte behövt slåss för min rätt tidigare, det är en ny erfarenhet.

Så sade Madeleine Åman Freijs, hyresgäst i Rannebergen, till Hem & Hyra i december.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Försäljningen av hennes hus stoppades. Men tanken som låg bakom, att sälja delar av allmännyttans bestånd för att möjliggöra nybyggnation, blir allt vanligare.

Hem & Hyras granskning visar att mer än var fjärde svensk kommun har, ska eller diskuterar att sälja lägenheter under 2016–2018. I Storgöteborg gäller det exempelvis Tjörn, Öckerö och Mölndal.

Men även Framtiden-koncernen, Sveriges största allmännytta, överväger större försäljningar.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Anledningen är uppdraget från politikerna att bygga 1 400 nya hyresrätter om året från och med i år.

– Med den takten vi hållit innan har kassaflödet fungerat ganska bra, men nu blir det ansträngt, säger Lars Johansson (S), styrelseordförande i Framtiden.

Annons

I en rapport som koncernen presenterade i höstas konstateras att den åtgärd som får störst effekt på ekonomin är att sälja hyreshus. Att Framtiden säljer 3 750 lägenheter under en tioårsperiod presenteras som ett möjligt alternativ.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Lars Johansson säger att Framtidens styrelse har diskuterat frågan på sina senaste sammanträden.

– Men vi har inte fattat något beslut, och jag vet inte heller när vi kommer att göra det. Vi jobbar med flera olika alternativ parallellt: hyreshöjningar, effektiviseringar. Det pågår förhandlingar med Hyresgästföreningen just nu, vi får se vad de ger först, säger Lars Johansson.

Bengt Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, säger att metoden försäljning för att bygga nytt ”inte är något Hyresgästföreningen applåderar”.

– Man säljer ut fullt fungerande lägenheter för att bygga nya där man kan undra vem som ska bo. Det är inte billigt att bygga idag, säger Bengt Svensson.

Han anser att bolagen i stället borde låna mer, effektivisera och ta av sitt sparkapital.

I Partille har kommunala Partillebo länge haft i uppdrag från politikerna att sälja ungefär lika mycket till ombildning som de bygger nytt.

Annons

2000–2016 minskade därför den totala mängden hyresrätter i Partille kommun trots att det byggdes 764 nya lägenheter och radhus.

Stefan Svensson (M) är kommunalråd.

– Främst beror det på att vi vill ha blandade upplåtelseformer i alla områden. Inte minst är det en integrationsfråga.

Hyrorna stiger när gamla hyresrätter systematiskt byts ut mot nybyggda. Ser ni någon risk med det?

– Vi har fortfarande ett stort bestånd av äldre hus och ser ingen sådan utveckling. Jag tycker absolut att det här är en bra metod som andra kan ta efter, säger Stefan Svensson.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.