HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

500 Gävleungdomar i kamp om tre lägenheter

Gävle Bostadsbristen i Gävle slår extra hårt mot unga människor. När Gavlegårdarna nyligen slumpade ut tre lägenheter vid sidan av kön till bostadslösa ungdomar anmälde sig 496 sökande.
Foto: Mats Jonsson
Här på Sörby Backe byggs det 117 lägenheter. Ett av många aktuella byggprojekt i Gävle just nu.

När bostadskön är så lång som den är i Gävle i dag, ligger ungdomarna extra illa till. Av naturliga skäl har de inte hunnit skrapa ihop så många köpoäng som krävs när lägenheterna ska fördelas.

I samband med att de 117 lägenheterna i nya bostadsområdet Sörby Backe nu annonseras ut har Gavlegårdarna därför på försök infört en speciell förtur för ungdomar oavsett köpoäng.

Läs ocksåSvalt intresse att bygga tillsammans – än så länge

Totalt elva mindre lägenheter slumpas ut vid sidan av kön till bostadslösa personer i åldern 18-26 år genom en sorts lottdragning.

– Vi vill hjälpa ungdomar utan bostad in på bostadsmarknaden, säger Tina Wilhelmsson, Gavlegårdarnas kommunikationschef.

Särskilda satsningar på ungdomar ingår också i uppdraget som bostadsbolaget fått av sin ägare, Gävle kommun.

Läs ocksåVar fjärde positiv till inneboendeVar fjärde svensk kan tänka sig att ha en inneboende, visar en undersökning från Kantar Sifo.

I det så kallade ägardirektivet står det att företaget ska erbjuda bostäder åt alla. Men särskild vikt ska läggas på att utveckla boende för unga, äldre och personer med funktionshinder, poängteras det.

De elva lägenheterna på Sörby Backe med ungdomsförtur släpps i omgångar under perioden januari-mars.

När de tre första publicerades gjordes 1 182 intresseanmälningar av 496 unika personer. Det gick alltså nästan 400 sökande på varje ledig lägenhet.

Läs ocksåRekordbyggs i Örebro - men inte för alla

– Om behovet är stort är det möjligt att det blir en fortsättning. Men eftersom det här är helt nytt för oss behöver vi utvärdera såväl responsen som metoden innan vi tar något beslut om en fortsättning, säger Tina Wilhelmsson.

– Hittills har vi fått mycket positiv feedback från de ungdomar som sökt men också från andra Gävlebor, vilket såklart är roligt.

Läs också Bostadsbristen i Dalarna hinder för företagen Östersundsbo fixade hyresbostad på tomten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.