Annons

700 nya jobb i Pajala men bara en ledig lägenhet

Pajala ​Här finns de framtida jobben. Men flyttar du hit får du ta med dig tältet. Eller i bästa fall bo i en barack. Bostadsbristen i Pajala kommun är akut sedan beslutet att öppna den nya gruvan i Kaunisvaara. Ingen vet var gruvarbetarna ska bo.

​Till slut kom beskedet som många väntat på, det blir gruvbrytning i Kaunisvaara, tre mil norr om Pajala. Men den långa väntan har varit något av ett moment 22 för bostadsmarknaden. Alla har vetat att det kommer att behövas fler bostäder, men ingen har vågat bygga.

Så till sommaren, när 700 personer kommer för att bygga upp infrastrukturen kring gruvbrytningen, finns det inga tomma lägenheter. Läget är plötsligt akut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Bostadsproduktionen måste komma i gång, här behövs ett jättestort lagarbete, säger Bengt Niska (S) före detta kommunalråd, nu vd för det halvkommunala bolaget Pajala Utveckling.

Niska har dock inga konkreta lösningar på problemet och det verkar ingen annan ha heller.

Annons

Gruvbolaget Northland resources frånsäger sig ansvaret med orden ”vi ska bygga en gruva, vi ska inte vara husbyggare”, och hänvisar till Pajala kommun.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Visst har vi funderat på att bygga nytt och kanske är det vi som ska visa vägen, men vi ser gärna privata initiativ, säger Magnus Pekkari, Pajalabostäder.

HSB har haft intresse av att bygga i Pajala, men intresset har svalnat eftersom det inte fanns tillgång till byggbar mark.
En ny översiktsplan gör det nu möjligt att bygga cirka 100 lägenheter i Tallbacka, men ännu har ingen satt spaden i jorden.

Annons

Tills dess någon bygger ser det ut att bli barackboende för dem som flyttar till Pajala.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"
Fakta: Pajala


Pajalabostäder har cirka 500 lägenheter. Endast en, i Korpilombolo, är ledig.
 I Kaunisvaara, där gruvan anläggs, finns inga lägenheter endast egnahem.
2004-2005 avvecklade Pajalabostäder 70 lägenheter efter avtal med Statens Bostadsnämnd.
Till sommaren anländer 700 arbetare som ska anlägga den nya gruvan.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.