Annons

73-årige Hans kastas ut från sin studentlägenhet

Uppsala Långliggaren Hans Johnsson, snart 74 år, är på väg att bli utkastad från sin studentlägenhet i Uppsala. Men ålderspensionären är på gång med nya tentor och siktar på att ta juristexamen 2023. Han har nu vänt sig till Svea hovrätt med en överklagan.

Efter ett långt yrkesliv som bland annat proffsmusiker, reseledare, hotellportier, skidinstruktör, motionsledare och skötare inom psykiatrin skrev Hans Johnsson in sig på Uppsala universitet 2012, då som 64-åring.

– Jag hade studerat i omgångar tidigare. Men på grund av att jag hade en sjuk mamma att ta hand om under många år blev studierna uppskjutna, berättar han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att först provat på att läsa företagsekonomi kom jazzmusikern snabbt underfund med att det är jurist han vill bli. Sedan 2014 är han inskriven på universitetets juristprogram med avsikten att bedriva heltidsstudier.

– Det är intressant och intellektuellt stimulerande. Juridik är också något som man har praktisk användning för.

Just praktisk användning för sina nyförvärvade kunskaper har Hans Johnsson fått nu sedan han blivit uppsagd från den studentlägenhet, en tvåa på Rackarbergsgatan, som han hyr sedan mars 2012.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Ett villkor i hyresavtalet är att den som hyr lägenheten måste vara heltidsstuderande och prestera studieresultat som berättigar till studiemedel. Det vill säga 22,5 högskolepoäng.

Eftersom Hans Johnsson inte kunnat redovisa några poäng sedan 2013 anser hyresvärden Uppsalahem att han inte uppfyller kraven för att få behålla studentlägenheten.

– En katastrof för mig eftersom jag inte har någonstans att flytta, säger han.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Hyresnämnden gav Uppsalahem rätt att verkställa uppsägningen. Dock gavs ett uppskov med avflyttningen till sista september.

Annons

Hans Johnsson räknar nu med att under de närmaste veckorna kunna bevisa att han fått fart på studierna igen.

– Jag hoppas kunna visa upp sådana studieresultat att jag får bo kvar med eller utan överklagan till Svea hovrätt, säger han.

Anledningen till att 73-åringen tappat tempo med studierna är att han efter en skada 2014 haft mycket starka smärtor i ländryggen och benen som gjort att han inte kunnat sova på nätterna och som kraftigt begränsat rörelseförmågan.

– Det är en skada som jag fick efter övningar jag ordinerades vid kontakter med den offentliga sjukvården. Men nu mår jag mycket bättre och har fått upp farten igen.

73-åringen har två tentor inplanerade nu i augusti och räknar alltså med att visa resultat som får Uppsalahem att ändra sig i sista stund.

– Målet är att ta min juristexamen 2023, komplettera med att läsa företagsekonomi och sedan söka mig ut på arbetsmarknaden och få yrkesmässig användning av det jag lärt mig. Då har jag också med mig mina erfarenheter från tidigare yrken där jag haft mycket med människor att göra.

Livet som ledig pensionär lockar inte Hans Johnsson. Att han vid 73 års ålder studerar med sikte på en ny yrkeskarriär tycker han själv inte är några konstigheter.

– Vad skulle jag annars göra?

Annons

Han förstår inte heller frågan om hur det är att leva i ett studentboende bland hundratals unga studenter.

– Det är ingen som tänker på min ålder om man inte pratar om det.

Men kan Uppsalahem ha behandlat dig annorlunda för att du äldre än de som normalt bor i studentboende.

– Jag vet inte. De har jag ju inte sagt någonting om det i alla fall. Det är otillräckliga studieresultat de hänvisar till.

I sin överklagan till Svea hovrätt redogör Hans Johnsson utförligt för den smärtsamma ryggskadan som tvingat honom att gång på gång ta pauser i studierna.

Han ifrågasätter om hyresnämnden har den medicinska kompetensen för att avgöra om skadan varit tillräckligt allvarlig för att Uppsalahem borde bortse från kravet på studieresultat.

”Jag har i praktiken fråntagits den mest elementära förutsättningen för att bedriva framgångsrika studier, nämligen den fysiska hälsan”, skriver han.

Läs också Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.