Annons

73-åring fick kontot länsat – tog strid mot vräkning

Grums 73-åringens konto blev länsat och hon kom efter med hyror och andra räkningar. Den kommunala hyresvärden vräkte kvinnan - som tog strid i hyresnämnden.
Till vänster: En hand som håller svenska sedlar. Till höger en kvinna i röd jacka som håller handtaget på en rollator.
Foto: Gry Ellebjerg/ Anna Rytterbrant
En 73-årig kvinna i Värmland fick sitt konto länsat och kom efter med hyrorna.

Sommaren 2022 blev den nu 73-åriga kvinnans konto av okänd anledning länsat på alla tillgångar. Hon kom efter med hyran och andra räkningar.

Enligt hyresvärden, kommunala Grums Hyresbostäder AB, GHAB, blev kvinnan som mest 101 dagar sen med en hyra. I april hade hyresskulden växt till 19 000 kronor. GHAB fick nog och vräkte 73-åringen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En rad händelser har lett fram till att kvinnan kommit efter så mycket med hyrorna.

Allt började enligt 73-åringen med att hennes konto blev länsat sommaren 2022. Det gjorde att hon halkade efter med julihyran.

Hon kontaktade socialtjänsten i Grums för att få hjälp att komma på fötter. Men enligt kvinnan bedömde socialtjänsten att hon hade för hög pension för att ha rätt till försörjningsstöd.

Annons
Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Hon beviljades inte lån och inte heller bostadstillägg. När hon försökte betala igen hyror och räkningar hon missat tidigare – halkade hon efter med de nya. Så har det fortsatt.

Korridor med dörrar och tavla på ett flygplan.
Parterna möttes i hyresnämnden.

Värd med rätt att vräka

Med sådana förseningar och en sådan skuld hade hyresvärden GHAB all rätt att vräka kvinnan, i enlighet med lagen. Trots det motsatte sig 73-åringen uppsägningen.

Kvinnan argumenterade för att få bo kvar i sin bostad. En flytt skulle nämligen innebära ytterligare utgifter vilket skulle göra att hon inte kunde betala tillbaka sin hyresskuld alls eller i varje fall inte lika snabbt som om hon bodde kvar. 73-åringens förslag är att hon varje månad ska betala en och en halv hyra tills skulden är borta.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

GHAB verkar ha köpt argumentationen. För 73-åringen får enligt handlingarna från hyresnämnden bo kvar – dock sitter hon löst på hyreskontraktet under ett år.

Annons

Överenskommelsen innebär nämligen att kvinnan under ett år endast har en månads uppsägningstid. Det betyder att om hon under denna tid missar att betala en hyra, sägs kontraktet upp omedelbart utan varningar och hon har en månad på sig att flytta.

Men om 73-åringen i stället lyckas betala hyrorna – återgår kontraktet nästa sommar till ett vanligt med tre månaders uppsägningstid.

Läs mer:
När pengarna inte räcker – så gör du med hyran.
Så funkar betalningsanmärkningar.
Pensionär? Så gör du för att söka bostadstillägg.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.