Annons

739 lägenheter till salu i Åstorp

Åstorp Kronofogden säljer Fastighetsbolaget Centerplans 739 lägenheter i Åstorp på exekutiv auktion. Det är inte första gången som Centerplan är i blåsväder. När Hem & Hyra listade Sveriges värsta värdar 2008, hamnade Centerplan på andra plats i hela riket och på första plats i norra Skåne.

​Mellan 2007 och 2009 har Hyresgästföreningen haft cirka 200 ärenden gällande Centerplans lägenheter i Åstorp. Under förra året har Hyresgästföreningen och Centerplan arbetat aktivt för att få en bättre bostadskvalitet för hyresgästerna. I dag har Hyresgästföreningen endast sex ärenden som gäller Centerplans lägenheter i Åstorp.  

Annons
Men nu tvingas Centerplan att sälja ut alla sina 739 lägenheter i Åstorp. Det är den danska banken HSH Nordbank AG som begärt försäljning av hela fastighetsbeståndet. Anmälan kom in till Kronofogdemyndigheten 14 december förra året.
Bostadsbolaget har obetalda skulder på över 261 miljoner kronor till HSH Nordbank AG.
− Vi håller på att värdera fastigheterna. Det tar några månader innan det är klart. Sedan kan det ta ytterligare någon månad innan det läggs ut till försäljning på auktion, säger Sven Mårtensson, teamledare för försäljningsteamet vid kronofogden i Helsingborg.
Hyresgästföreningens jurist Stefan Bolin är inte förvånad över utförsäljningen.
− Nej, jag är inte förvånad. Men det problematiska är att vem som helst kan köpa fastigheterna i och med att förvärvslagen har tagits bort. Det betyder att Hyresnämnden inte längre har mandat att förhindra oseriösa värdar att köpa hyreshus.

Vilka konsekvenser innebär ett ägarbyte för hyresgästerna?
− Normalt sett ska det inte innebära några förändringar för hyresgästerna. Men att ta ärenden till Hyresnämnden är inte lönt förrän en ny ägare är utsedd. Det kan innebära en längre väntetid för hyresgästerna.
Hem & Hyra har förgäves sökt Centerplan Åstorps vd Johnny Krohn Rasmussen för en kommentar.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.