Annons

Acta redo att sälja hus för miljarder

Malmö En av landets mest kritiserade hyresvärdar, det norskägda finansbolaget Acta som via sina fonder äger hus i flera stadsdelar i Malmö, tros vara på väg att sälja en omfattande del av sitt fastighetsbestånd i Sverige.En ännu så länge hemlig aktör på bostadsmarknaden har lagt ett bud i mångmiljardklassen och affären som omfattar minst 10 000 lägenheter kan vara avslutad inom en månad.

​Förutom Malmö omfattas även bland annat Göteborg, Botkyrka, Karlstad, Linköping, Borås och Jönköping av affären.

Annons
Diskussionen om köpet har pågått sedan i våras.
-Intentionsavtalet med den möjlige köparen undertecknades i månadsskiftet februari ­­­‑ mars och perioden med exklusiv förhandlingsrätt for budgivningen är nu förlängt från tidigare 30 juni till mitten av september, säger Actas Product Manager  i Oslo, Christer Wennersten.
I den planerade affären ingår inte fonden Hyresfastigheter Holding II AB som äger Herrgården i stadsdelen Rosengård där hyresgäster under en lång tid fått stå ut med en missärliknande boendemiljö.
Efter upprepade påtryckningar från bland andra kommunens miljöförvaltning och Hyresgästföreningen har förvaltaren, Newsec, sedan drygt ett år tillbaka inlett en omfattande renovering av främst kök och badrum.
Om affären blir av kommer den att omfatta cirka 2500 lägenheter i Malmö. Några av de berörda stadsdelarna är Kirseberg, Möllevången, Seved, Almvik, Hermodsdal och Lindängen.
Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne, Bo Nilsson, bor själv granne med ett av de kvarter som kan komma att omfattas av en försäljning.
-Man får hoppas att den som köper har ett långsiktigt intresse av att äga hyresfastigheter. Risken är annars stor att den här försäljningen blir ännu ett varv i en spiral av lycksökare som bara vill tjäna snabba pengar och inte är intresserad av att investera vilket alltid drabbar hyresgästerna, menar Bo Nilsson.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Lägenheter ska säljas i Linköping och Markaryd Gävle i topp bland bostadsägare Hyresgästföreningen kritisk till Actas försäljning Hyresgäster i Skäggetorp får ny värd Lägenheter får nya ägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.