HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Adressen inte bevis nog för otillåten uthyrning

Uppsala När föräldrarna flyttade in flyttade hyresgästen själv ut. Så ser det i alla fall ut i folkbokföringen. Men det är inte bevis nog för olovlig andrahandsuthyrning, bedömer hyresnämnden och låter en Uppsalabo behålla lägenhetskontraktet i en dom som sticker ut.
Hyresnämnden hänvisar bland annat till en dom i Svea hovrätt när man konstaterar att folkbokföringsadresserna inte behöver vara bevis nog i rättsfall som handlar om olovlig uthyrning i andra hand.

Hyresvärden ville säga upp kontraktet för en hyresgäst vars föräldrar folkbokförde sig i hans tvårummare i Uppsala medan sonen själv skrev sig på en adress i Stockholm. Detta utan att ha tillstånd för andrahandsuthyrning till pappa och mamma.

Men när frågan ställdes på sin spets skyndade sig sonen att skriva sig tillbaka på adressen i Uppsala.

Läs ocksåKlart med åtgärdspaket för "slumområde" i Krylbo

”Vi bor här alla tre. I den kultur vi kommer ifrån är det självklart att man hjälper sina föräldrar när de drabbas av åkommor”, menade han.

Uppsalabon förklarade att han under en period både studerat och arbetat i Stockholm och att det då varit praktiskt att bo hos en studiekamrat för att slippa pendla.

Men efter att ha fått jobb med huvudsaklig placering i Uppsala hade han återgått till att bo i egna lägenheten tillsammans med föräldrarna även om det förkommit att han ibland övernattat hos sin tidigare studiekamrat, uppgav mannen.

Läs ocksåSölvesborgshem taggar lägenheter

Att han inte omedelbart tagit tillbaka sin gamla folkbokföringsadress förklarade han med att det var lättare för honom att få tillgång till posten via kompisen i Stockholm. Dessutom hade han inte förstått vikten av att vara folkbokförd på adressen där man stadigvarande bor.

Normalt har folkbokföringsadresserna avgörande betydelse när hyresnämnderna avgör rättstvister som handlar om att en hyresgäst med kontrakt flyttat ut och någon annan in utan att tillstånd lämnats för andrahandsuthyrning.

Men i det aktuella fallet var omständigheterna sådan att hyresnämnden i Västerås ville se ytterligare bevisning för att kontraktsinnehavaren olovligt hyrt ut i andra hand, och inte bara var snäll nog att dela med sig av sin bostad till pappa och mamma.

Läs ocksåInspektion i Åmål klassar inte Järnvägshusen som misär

Mannens förklaring om att det var lättare att komma åt posten via kompisen i Stockholm bedömdes visserligen inte som trovärdig.

”Denna lösning synes sakna all rimlig förklaring”, skriver hyresnämnden i beslutet.

Men i slutändan ansåg inte hyresnämnden att enbart det faktum att sonen folkbokfört sig i Stockholm och föräldrarna på adressen i Uppsala var skäl nog för att fastslå att det handlade om olovlig andrahandshyrning. Värden bedömdes inte ha uppfyllt sin bevisbörda. Mannen får därför behålla sin lägenhet.

Läs också Byggebos hyror klara för 2020 Uppsagd för att värden vill slippa brandtrappa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.