Annons

Adressen inte bevis nog för otillåten uthyrning

Uppsala När föräldrarna flyttade in flyttade hyresgästen själv ut. Så ser det i alla fall ut i folkbokföringen. Men det är inte bevis nog för olovlig andrahandsuthyrning, bedömer hyresnämnden och låter en Uppsalabo behålla lägenhetskontraktet i en dom som sticker ut.
Lagboken.

Hyresvärden ville säga upp kontraktet för en hyresgäst vars föräldrar folkbokförde sig i hans tvårummare i Uppsala medan sonen själv skrev sig på en adress i Stockholm. Detta utan att ha tillstånd för andrahandsuthyrning till pappa och mamma.

Men när frågan ställdes på sin spets skyndade sig sonen att skriva sig tillbaka på adressen i Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Vi bor här alla tre. I den kultur vi kommer ifrån är det självklart att man hjälper sina föräldrar när de drabbas av åkommor”, menade han.

Uppsalabon förklarade att han under en period både studerat och arbetat i Stockholm och att det då varit praktiskt att bo hos en studiekamrat för att slippa pendla.

Men efter att ha fått jobb med huvudsaklig placering i Uppsala hade han återgått till att bo i egna lägenheten tillsammans med föräldrarna även om det förkommit att han ibland övernattat hos sin tidigare studiekamrat, uppgav mannen.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Att han inte omedelbart tagit tillbaka sin gamla folkbokföringsadress förklarade han med att det var lättare för honom att få tillgång till posten via kompisen i Stockholm. Dessutom hade han inte förstått vikten av att vara folkbokförd på adressen där man stadigvarande bor.

Normalt har folkbokföringsadresserna avgörande betydelse när hyresnämnderna avgör rättstvister som handlar om att en hyresgäst med kontrakt flyttat ut och någon annan in utan att tillstånd lämnats för andrahandsuthyrning.

Men i det aktuella fallet var omständigheterna sådan att hyresnämnden i Västerås ville se ytterligare bevisning för att kontraktsinnehavaren olovligt hyrt ut i andra hand, och inte bara var snäll nog att dela med sig av sin bostad till pappa och mamma.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Mannens förklaring om att det var lättare att komma åt posten via kompisen i Stockholm bedömdes visserligen inte som trovärdig.

Annons

”Denna lösning synes sakna all rimlig förklaring”, skriver hyresnämnden i beslutet.

Men i slutändan ansåg inte hyresnämnden att enbart det faktum att sonen folkbokfört sig i Stockholm och föräldrarna på adressen i Uppsala var skäl nog för att fastslå att det handlade om olovlig andrahandshyrning. Värden bedömdes inte ha uppfyllt sin bevisbörda. Mannen får därför behålla sin lägenhet.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.