HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Åk ut till ytterområdena”

Göteborg Så här svarar Feministiskt initiativ i Göteborg på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt, genom sin representant Emma Lidar.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Vad är ert råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

– Sök inte bara bostad i de mest centrala, populära områdena. Åk ut till ytterområdena och upptäck fördelen med både närhet till kollektivtrafik och stora grönområden. Genom vår politik blir alla områden trygga och attraktiva.

Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– Byggtakten har hunnit bli ganska hög. Nu måste vi fokusera på att det byggs med rätt prioriteringar. Hälften av alla bostäder som byggs ska vara hyresrätter. FI ifrågasätter storstaden som norm. För att möjliggöra omställning till ett hållbart samhälle krävs en levande landsbygd.

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

Hur ska de nya bostäderna finansieras?

– Avkastningskravet för kommunala bostadsbolag bör tas bort så att allmännyttans roll som prispressare återetableras. Bostäder byggda med ett miljövänligt fokus i både materialval och byggnadsteknik ger hälsosammare bostäder och håller längre. Feministiskt initiativ vill även verka för statliga subventioner till bostadsbyggande.

Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåFler röstade i utsatta områden

– Nej. För att hålla nere boendekostnaderna är det att föredra att bygga något mindre lägenheter och med en enklare standard när det gäller ytskikten i lägenheterna.

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– Att renovering och upprustning genomförs är i grunden bra, men det får inte ske på ett sätt som får ekonomiskt svagare att flytta från området till förmån för personer med högre betalningsförmåga. Renoveringar måste alltid ske i samförstånd med hyresgästerna, där de får välja mellan olika alternativ och därigenom bestämma nivån på standardhöjningarna.

Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– Fler mötesplatser, till exempel en badplats dit personer från alla olika bostadsområden samlas. Reformera kösystemen till bostäder så att behovet av bostad styr och kraven på hög inkomst sänks. Det är bland annat en diskriminerande arbetsmarknad som utvecklar segregerande bostadsområden. Prioritera satsningar mot arbetslöshet i utsatta områden.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.