HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg

Göteborg Det parlamentariska läget är oklart i många västsvenska kommuner. I Göteborg ritar Demokraternas framgångar om den politiska kartan. Här ser du snabbt hur stadens partier vill lösa bostadskrisen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Bostadsbristen har varit en viktig valfråga för många västsvenskar. 14 procent rankar den bland topp tre i sin kommun, enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Det gör bostadsfrågan till det sjätte viktigaste, kommunala politikområdet.

Nu är det preliminära valresultatet klart. Den politiska kartan har ritats om, och hur många västsvenska kommuner ska styras är ännu inte avgjort.

Läs ocksåPolitikernas råd till ett ungt par som vill sätta bo i GöteborgTage Erlander i tv-sänd partiledarutfrågning 1966.

I Göteborg har det nybildade partiet Demokraterna exempelvis gått som en raket och fått drygt 17 procent av rösterna. Det gör dem till stadens näst största parti, efter Socialdemokraterna.

I ett unikt samarbete har Hem & Hyras Göteborgsredaktion granskat den lokala bostadspolitiken i Göteborg tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.

Inför valet ställde vi sex frågor till stadens politiker, från varje riksdagsparti samt från de partier som i dag företräds i stadens kommunfullmäktige.

Läs ocksåSvårt få gehör för bostadsfråganJohan Martinsson i sitt tjänsterum på SOM-institutet.

Här kollar du snabbt vad de vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem – och vilka råd de ger ett ungt par som vill sätta bo i Göteborg.

Klicka på det parti vars svar du är intresserad av.

Socialdemokraterna
Moderaterna
Miljöpartiet
Vänsterpartiet
Liberalerna
Sverigedemokraterna
Vägvalet
Feministiskt initiativ
Kristdemokraterna
Demokraterna
Centerpartiet

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj
Fakta: Sex heta frågor till Göteborgs politiker

Hem & Hyra och Göteborg Direkt har ställt sex frågor till Göteborgs lokala politiker:

  • Vad är ert råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?
  • Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?
  • Hur ska de nya bostäderna finansieras?
  • Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?
  • Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?
  • Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?
Läs också Fler röstade i utsatta områden "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.