Annons

”Sådan tur att det knappt finns”

Göteborg När förhållandet tog slut tvingades Nilla Niklasson, 37, hastigt flytta hem till föräldrarna. Men efter bara 40 dagar på Boplats Göteborg kunde hon tacka ja till ett eget förstahandskontrakt.
Nilla Niklasson håller upp en textad skylt där det står "637 dagar".
Foto: AnnaKarin Löwendahl

”Jag bodde på Marklandsgatan med min dåvarande pojkvän, i fyra år. Men det tog slut i maj 2016. Jag ringde pappa och frågade om jag fick bo hos dem, och spenderade några veckor på golvet i deras vardagsrum.

Sedan fick jag en andrahandslägenhet via kontakter. En möblerad etta på Fiolgatan, nära Ruddalen. Men så blev jag erbjuden förstahandskontrakt hos Stena här i Pilegården.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Jag hade kanske 40 dagar på Boplats. Man brukar ju behöva tio år. Men många sade nej till lägenheten. Jag brukar säga att jag har haft en sådan tur att det knappt finns.

Jag flyttade in i september 2016. Det var en tvåa, för 8 500 kronor i månaden ungefär. Jag gick nästan back varje månad. Vågade inte ens vara hemma om jag hade influensa, för då kunde jag inte betala hyran.

Annons

Men jag blev sjukskriven, och då hade jag inte råd. Nu har jag flyttat in i en etta på 34 kvadrat, för att få ner hyran.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Jag har fått köpa smalare säng, och en tvåsitsig soffa. Och jag har rensat jättemycket grejer. Men det funkar. Det gäller att leva också, inte bara överleva. Jag har inte varit hos tandläkaren på 2,5 år.

Jag lär vilja flytta härifrån så småningom. Men jag kan bo här i tio år och få bra kötid under tiden, och sedan skaffa något ännu billigare och spara pengar. Så att man kan köpa något sedan.

Jag kommer inte klara av att leva ett drägligt liv som pensionär om jag inte redan nu planerar för det.”

Annons
Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

Berättat för AnnaKarin Löwendahl

Läs fler berättelser här.

Fakta: Nilla Niklasson
  • Ålder: 37 år.
  • Bor: I en etta i Askim, med förstahandskontrakt.
  • Antal dagar på Boplats Göteborg: 637.
Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg Valfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.