HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Akelius höjer hyran med 5,9 procent

Haninge Akelius krävde hyreshöjningar på 12,5 procent för 2 140 lägenheter i Brandbergen. Efter förhandling med Hyresgästföreningen blev höjningen 5,9 procent. Höjningen delas upp på flera år.

Inför de årliga hyresförhandlingarna för hyresgästerna i Brandbergen krävde Akelius en hyreshöjning på 2,5 procent från första januari 2018. Efter förhandling med Hyresgästföreningen region Stockholm blev höjningen 1 procent från första april.

Mikael Höglund, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd.
– Det är bra och ligger till och med lite lägre än andra bolag eftersom höjningen bara tas ut på nio månader istället för tolv om höjningen gällt från första januari, säger han.

Läs ocksåAkelius säljer 2 141 lägenheter i Haninge

Därutöver krävde Akelius också höjningar på 10 procent för upprustningar de gjort de senaste sju åren. Bolaget har bland annat bytt hissar, renoverat tvättstugor, bytt entrédörrar, installerat närvarostyrd belysning, byggt miljöstugor och rustat upp lekplatser.

Resultatet av förhandlingarna mellan Akelius och Hyresgästföreningen region Stockholm blev att hyran höjs med 4,9 procent fördelat på fyra år, 1,22 procent per år.
– De har gjort flera saker som höjer bruksvärdet och hade vi inte kommit överens och de hade gått till hyresnämnden så hade höjningen blivit större. Det hade blivit sämre för hyresgästerna, säger han.

Totalt yrkade bolaget på en hyreshöjning på 875 kronor i månaden för en trea med en hyra på 7 000 kronor. Men efter förhandling blev den totala höjningen per månad 155 kronor.

Läs ocksåNär miljardären flyttar in tas sexförbudet bort

Hem & Hyra har sökt Eric Hansson, chef för Akelius Stockholm, för en kommentar till uppgörelsen men han avböjer att kommentera.

Läs också "Akelius kan fetglömma en så stor höjning" Hyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror P-protest mot massuppsägningar av Akelius

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.