Annons

Åklagare: Inget brott av Gotlandshem

Gotland Gotlandshem polisanmäldes för brott mot aktiebolagslagen. Men Ekobrottsmyndigheten anser inte att det rör sig om något brott och lägger ned ärendet.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem tänker lämna sina lokaler i Gråbo.

Det var i förra veckan som två privatpersoner polisanmälde Gotlandshem för brott mot aktiebolagslagen i samband med den pågående fastighetsförsäljningen. I anmälan anklagas bolagets vd och styrelseordförande för att uppsåtligen eller av oaktsamhet undanhållit information och underlag för styrelsen.

”Ska demokratin fungera i en styrelse måste samtliga ha tillgång till information för att kunna bilda sig en uppfattning och fatta beslut, i annat fall är demokratin satt ur spel. Enligt vad vi fått höra är detta inte fallet hos Gotlandshem”, skriver de två privatpersonerna i polisanmälan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Anmälarna ville att det skulle göras en oberoende utredning om ”turerna hos Gotlandshem”. Ärendet hamnade hos Ekobrottsmyndigheten som nu fattat beslut att inte inleda någon förundersökning. Enligt åklagaren är en oberoende utredning om informationsbrist inget som ligger på deras bord.

Annons

”Min bedömning är att anmälan inte ger anledning till antagande att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver åklagaren Jonas Svanfeldt i sitt beslut.

Beskedet att åklagaren lägger ned ärendet kom dock inte som någon överraskning för Gotlandshem.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Jag hade uppe frågan på styrelsemötet i tisdags och det var inte någon i styrelsen som upplevde någon brist på information eller underlag i den här frågan. Så det fanns inget att ta på, säger Mats Ågren, (S) styrelseordförande i Gotlandshem.

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.