HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Alingsås förlorar centrum för kunskap om passivhus

Västra Götaland Efter tio år lämnar Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen huvudansvaret för Passivhuscentrum. Ny huvudman blir informationsföretaget Svensk Byggtjänst.
Foto: Andreas Olsson
Passivhus. På Misteröd i Uddevalla byggdes hus enligt passivhustekniken för tio år sedan.

 

 

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Under tio år har det byggts upp en kunskapsbank som gäller energieffektivt byggande i Alingsås. Det har också lett till att Alingsås byggt flera byggnader med passivhusteknik och det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem har renoverat ett helt miljonprogramsområde till passivhus.

Nu går regeringens anslag till ett nationellt centrum för hållbart byggande över till Svensk Byggtjänst. AB Svensk Byggtjänst är ett informationsföretag för bygg- och fastighetssektorn som säljer information och kunskap om teknik och regelverk inom byggsektorn.

Annons

Passivhuscentrum i Alingsås hade tankar på att söka anslaget, men föll på sina egna regler. Bolagsordningen strider mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling, då Passivhuscentrum drivits med kommun och region som huvudägare.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Daniel Filipsson styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus, skriver på Alingsås kommuns hemsida:

”Nu finns en nationell aktör som arbetar utifrån ett statligt uppdrag. Därmed är nu vårt initiativ omhändertaget, vilket var Passivhuscentrums mål. Därför avvecklar vi nu vårt gemensamma projekt tillsammans med Västra Götalandsregionen.”

Annons

Flera hus i Bohusälvsborg-Skaraborg har uppförts med passivhusteknik. Hem & Hyra har bland annat skrivit om bostadsområdet Misteröd i Uddevalla, som byggdes för tio år sedan, när tekniken var relativt ny.

Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

 

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.