Annons

Alingsås förlorar centrum för kunskap om passivhus

Västra Götaland Efter tio år lämnar Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen huvudansvaret för Passivhuscentrum. Ny huvudman blir informationsföretaget Svensk Byggtjänst.
Foto: Andreas Olsson
Passivhus. På Misteröd i Uddevalla byggdes hus enligt passivhustekniken för tio år sedan.

 

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under tio år har det byggts upp en kunskapsbank som gäller energieffektivt byggande i Alingsås. Det har också lett till att Alingsås byggt flera byggnader med passivhusteknik och det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem har renoverat ett helt miljonprogramsområde till passivhus.

Nu går regeringens anslag till ett nationellt centrum för hållbart byggande över till Svensk Byggtjänst. AB Svensk Byggtjänst är ett informationsföretag för bygg- och fastighetssektorn som säljer information och kunskap om teknik och regelverk inom byggsektorn.

Annons

Passivhuscentrum i Alingsås hade tankar på att söka anslaget, men föll på sina egna regler. Bolagsordningen strider mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling, då Passivhuscentrum drivits med kommun och region som huvudägare.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Daniel Filipsson styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus, skriver på Alingsås kommuns hemsida:

”Nu finns en nationell aktör som arbetar utifrån ett statligt uppdrag. Därmed är nu vårt initiativ omhändertaget, vilket var Passivhuscentrums mål. Därför avvecklar vi nu vårt gemensamma projekt tillsammans med Västra Götalandsregionen.”

Annons

Flera hus i Bohusälvsborg-Skaraborg har uppförts med passivhusteknik. Hem & Hyra har bland annat skrivit om bostadsområdet Misteröd i Uddevalla, som byggdes för tio år sedan, när tekniken var relativt ny.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.