Annons

Alingsåshem får backa om personuppgifter

Alingsås När du söker bostad via kommunägda Alingsåshems sajt måste du logga in med ditt personnummer. Det strider mot personuppgiftslagen konstaterar Datainspektionen (DI) i ett beslut.

En privatperson har vänt sig till DI för att han ogillar att man som bostadssökande måste använda personnumret för att över huvud taget kunna söka bostad via Alingsåshems webbplats.

Annons
DI ger den bostadssökande rätt och skriver i sitt beslut att ”den personuppgiftsansvarige ska bland annat se till att personuppgifter alltid behandlas i enlighet med god sed”. 
Det finns en branschöverenskommelse mellan SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen som DI hänvisar till. Den tar bland annat upp hur personuppgifter ska behandlas för bostadssökande. Hela personnumret anses inte nödvändigt att använda, utan det räcker med år, månad och dag.
Personuppgiftslagen (PUL) säger att personnummer ska användas endast när det är klart motiverat och att det ska ske med samtycke från den registrerade.
Bostadsbolaget lovar nu DI att ändra sitt datasystem under hösten och kommer eventuellt att följa upp ärendet.
Hem & Hyra har förgäves sökt den ansvarige för personuppgifter för en kommentar.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Ulf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.