Annons

”Alla vill flytta till Göteborg”

Göteborg Utbud, jobbmöjligheter och nätverk gör Göteborg till en magnet för nyanlända västsvenskar. Men bostadsbristen gör starten tuff. Maryan Omars familj hör till dem som till slut hittat en egen lägenhet, efter många års väntan.
Maryan Omar på cykel i Gårdsten.
Foto: Linn Bergbrant
Maryan Omar lärde sig aldrig cykla i hemlandet Somalia. Nu tar hon chansen i Gårdsten. Hon trivs i Angered, men säger att nyanlända har små möjligheter att själva välja var i staden de vill bo. "Det är jättesvårt att hitta bostad här."

Att gå cykelkurs i Gårdsten är en del av 34-åriga Maryan Omars nya liv i Sverige. Hon kom hit för fyra år sedan, och är inte förvånad över att många nyanlända dras till en storstad som Göteborg.

– Här finns allt. Stora marknader, stora sjukhus … Alla vill flytta till Göteborg. Eller Stockholm eller Malmö.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Maryan är det framför allt bristen på valmöjligheter som gör att nyanlända göteborgare ofta hamnar i vissa stadsdelar.

–Det är jättesvårt att hitta bostad här, säger hon. Min man fick vänta lång tid. Först delade han lägenhet med en annan här i Angered. När familjen skulle komma hit hittade han inget i Göteborg, utan i stället en tillfällig lägenhet för ett år i Falköping. Det var lättare där. Samtidigt letade han lägenhet här, och alla kompisar hjälpte honom att leta.

Till slut hittade Maryans make en lägenhet via Boplats. Nu bor paret med sina två barn i en tvåa i Rannebergen i Angered, med eget kontrakt.

Annons
Läs ocksåInflyttning ökar klyftor i Göteborg

Detsamma gäller Fadumo Aden Mohamed, 38, och hennes nioårige son Abdi Majid. När de kom till Sverige för tre år sedan hade Abdis pappa köat på Boplats så pass länge att han hunnit ordna en lägenhet i Rannebergen.

– Jag kom direkt från Etiopien till en egen dörr, konstaterar Fadumo.

Hon ser ingen anledning att lämna stadsdelen.

Läs ocksåSå många per stadsdel är nyanlända i Göteborg

– Det är bra här. Inget bråk. Jag går på SFI och min son går i skolan.

Även Abdi stortrivs.

Annons

– Jag har vänner som pratar både svenska och somaliska, några spanska och några engelska, säger han.

Hem & Hyra frågar var i Göteborg de helst skulle vilja bo om de fick välja helt fritt. Abdi tvekar inte en sekund:

– Angered! Rannebergen! Jag vill inte ha nya kompisar.

Läs också Så många per kommun är nyanlända i Västsverige Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.