Annons

Inflyttning ökar klyftor i Göteborg

Göteborg Göteborg lockar nyinvandrade västsvenskar. Men nästan hälften hamnar i några få stadsdelar, och bostadsbristen låser mönstret.

En av 15 göteborgare är född utomlands och har fått uppehållstillstånd de senaste fem åren. Men förutsättningarna för att få fotfäste i det svenska samhället skiljer sig åt. Nästan hälften, 47 procent, bor i stadsdelsområdena Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen. Här är andelen nyanlända långt över genomsnittet i staden.

GRAFIK: Så många per stadsdel är nyanlända i Göteborg
GRAFIK: Så många per kommun är nyanlända i Västsverige

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

På Gårdstensberget i Angered har var femte invånare ett uppehållstillstånd som är max fem år gammalt. Flyttmönstret har flera orsaker, tror Mohad Aruqi som jobbar för Röda korset i bland annat Gårdsten.

– Det viktigaste är att det är lättare att hitta bostad, och att de kan hjälpa varandra att leta. De kan språket här. Och ibland vill de bo här för att hitta affärer som säljer mat från hemlandet, eller moskéer för dem som ber. Men många av dem vill flytta till mer blandade områden, säger han.

Annons

Bostadsbristen tvingar många att bo hos släktingar, hyra svart till ockerpris eller tränga ihop sig på liten yta. Ändå avstår många myndighetshjälp, av oro för att bli tvungna att lämna Göteborg.

Läs också"Alla vill flytta till Göteborg"Maryan Omar på cykel i Gårdsten.

– Den risken vill de kanske inte ta. Men då har man också tackat nej till den hjälp samhället erbjuder och förväntas ordna sitt boende själv, precis som alla andra som väljer att bo i Göteborg, säger Lisa Jacobson, processledare med ansvar för nyanlända på stadsledningskontoret.

Många överrumplas av hur svår bostadsmarknaden är. Det vet Annika Bellming, enhetschef på kommunens etableringsenhet som ger nyanlända råd och stöd.

– De kommer till oss och tror att de ska få en lägenhet. Och det har vi ju inga. Ofta blir de förtvivlade, förbannade. Det har varit dramatiska situationer med polishämtning då folk har vägrat att lämna våra lokaler.

Annons
Läs ocksåSå många per kommun är nyanlända i Västsverige

Nyanlända är inte de enda som desperat jagar bostad i Göteborg. Att utsatta grupper ställs emot varandra är verkligen inte bra för integrationen, konstaterar Annika Bellming.

– När bosnierna kom på 90-talet var det lätt som en plätt, det fanns massor av tomma lägenheter. Nu är det något helt annat. En strukturell jätteproblematik, som vi inte kan lösa på vår nivå. Vi kan bara möta de här människorna och deras frustration. Boendet är det absolut värsta vi har att hantera. Det kommer inte att lätta förrän det byggs fler hyreslägenheter, säger hon.

Fakta: Bosättningslagen

• Sedan förra året måste varje kommun ordna en första bostad åt ett visst antal nyanlända som har fått uppehållstillstånd.
• Målet är en jämnare fördelning av nyanlända över landet.
• Hjälpen är frivillig. Många väljer att ordna eget husrum för att själva få styra var de ska bo.

Läs också Så många per stadsdel är nyanlända i Göteborg Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.