Annons

Allergiska hyresgäster vill ha parfymförbud

Uppsala Maini Sorri bor i Uppsalahems enda allergihus där man inte får ha pälsdjur eller röka. Men parfymer finns det inget förbud emot. Det vill hon och hennes grannar ändra på.

Huset i Kåbo står lite längre bort från övrig bebyggelse i området och är avsett för personer med olika allergier. Enligt stadgarna är det förbjudet att röka och grilla i och omkring huset, inte heller är det tillåtet att ha pälsdjur eller burfåglar. Men när det gäller parfymer finns inget förbud utan bara en rekommendation om att undvika att använda parfymer och parfymerade produkter.  Det är fel, tycker Maini Sorri, som representerar flera av allergikerna i huset.

– I kontraktet står det bara att dessa saker bör undvikas. Men vi vill ha in ordet ”förbjudet”, för att förmå Uppsalahem att agera kraftfullare mot dem som bryter mot reglerna, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Maini Sorri är astmatiker och multiallergiker och får lätt svårt att andas och hög puls om hon exponeras för till exempel parfym.

Hon oroas även över Uppsalahems byggplaner runt omkring huset.

Annons

– På ena sidan planerar de bygga ett hus i fyra våningar för studenter, på andra sidan ett hus i fem våningar och där de nyligen anlagt en parkeringsplats. Byggnadsfasen i sig kommer att medföra damm och lukter som tränger in i lägenheterna. Vi allergiker behöver ju ha det här huset som en fredad zon.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Maini Sorri och hennes grannar har framfört synpunkterna till styrelsen för Uppsalahem, som haft frågan om parfymförbud uppe för diskussion.

– Vi diskuterade hur långt man kan gå, vad det är rimligt att ställa för krav på folk som vistas i huset. Vi kom fram till att det inte är något som vi som fastighetsägare ska lägga oss i, säger Peter Nordgren (FP), styrelseordförande för Uppsalahem.

Annons

Gällande byggnadsplanerna runtomkring huset säger han:

Läs ocksåSvanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.

–Visst kan det förekomma störningar, men vi anser ändå att det är sådant man får acceptera i en stad av den här karaktären.

Läs också Ventilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vintern Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.