Annons

Allergiska hyresgäster vill ha parfymförbud

Uppsala Maini Sorri bor i Uppsalahems enda allergihus där man inte får ha pälsdjur eller röka. Men parfymer finns det inget förbud emot. Det vill hon och hennes grannar ändra på.

Huset i Kåbo står lite längre bort från övrig bebyggelse i området och är avsett för personer med olika allergier. Enligt stadgarna är det förbjudet att röka och grilla i och omkring huset, inte heller är det tillåtet att ha pälsdjur eller burfåglar. Men när det gäller parfymer finns inget förbud utan bara en rekommendation om att undvika att använda parfymer och parfymerade produkter.  Det är fel, tycker Maini Sorri, som representerar flera av allergikerna i huset.

– I kontraktet står det bara att dessa saker bör undvikas. Men vi vill ha in ordet ”förbjudet”, för att förmå Uppsalahem att agera kraftfullare mot dem som bryter mot reglerna, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Maini Sorri är astmatiker och multiallergiker och får lätt svårt att andas och hög puls om hon exponeras för till exempel parfym.

Hon oroas även över Uppsalahems byggplaner runt omkring huset.

Annons

– På ena sidan planerar de bygga ett hus i fyra våningar för studenter, på andra sidan ett hus i fem våningar och där de nyligen anlagt en parkeringsplats. Byggnadsfasen i sig kommer att medföra damm och lukter som tränger in i lägenheterna. Vi allergiker behöver ju ha det här huset som en fredad zon.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Maini Sorri och hennes grannar har framfört synpunkterna till styrelsen för Uppsalahem, som haft frågan om parfymförbud uppe för diskussion.

– Vi diskuterade hur långt man kan gå, vad det är rimligt att ställa för krav på folk som vistas i huset. Vi kom fram till att det inte är något som vi som fastighetsägare ska lägga oss i, säger Peter Nordgren (FP), styrelseordförande för Uppsalahem.

Annons

Gällande byggnadsplanerna runtomkring huset säger han:

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

–Visst kan det förekomma störningar, men vi anser ändå att det är sådant man får acceptera i en stad av den här karaktären.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.