HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allergiska hyresgäster vill ha parfymförbud

Uppsala Maini Sorri bor i Uppsalahems enda allergihus där man inte får ha pälsdjur eller röka. Men parfymer finns det inget förbud emot. Det vill hon och hennes grannar ändra på.

Huset i Kåbo står lite längre bort från övrig bebyggelse i området och är avsett för personer med olika allergier. Enligt stadgarna är det förbjudet att röka och grilla i och omkring huset, inte heller är det tillåtet att ha pälsdjur eller burfåglar. Men när det gäller parfymer finns inget förbud utan bara en rekommendation om att undvika att använda parfymer och parfymerade produkter.  Det är fel, tycker Maini Sorri, som representerar flera av allergikerna i huset.

– I kontraktet står det bara att dessa saker bör undvikas. Men vi vill ha in ordet ”förbjudet”, för att förmå Uppsalahem att agera kraftfullare mot dem som bryter mot reglerna, säger hon.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Maini Sorri är astmatiker och multiallergiker och får lätt svårt att andas och hög puls om hon exponeras för till exempel parfym.

Hon oroas även över Uppsalahems byggplaner runt omkring huset.

– På ena sidan planerar de bygga ett hus i fyra våningar för studenter, på andra sidan ett hus i fem våningar och där de nyligen anlagt en parkeringsplats. Byggnadsfasen i sig kommer att medföra damm och lukter som tränger in i lägenheterna. Vi allergiker behöver ju ha det här huset som en fredad zon.

Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Maini Sorri och hennes grannar har framfört synpunkterna till styrelsen för Uppsalahem, som haft frågan om parfymförbud uppe för diskussion.

– Vi diskuterade hur långt man kan gå, vad det är rimligt att ställa för krav på folk som vistas i huset. Vi kom fram till att det inte är något som vi som fastighetsägare ska lägga oss i, säger Peter Nordgren (FP), styrelseordförande för Uppsalahem.

Gällande byggnadsplanerna runtomkring huset säger han:

Läs ocksåVirginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

–Visst kan det förekomma störningar, men vi anser ändå att det är sådant man får acceptera i en stad av den här karaktären.

Läs också Lenas och Susannes grönskande oaser blev till sten – Uppsalahem vill ha enhetliga uteplatser 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.