Annons

”Allmännyttan viktig även i framtiden”

Nyheter ​Håller allmännyttan på att raseras? Nej, tvärtom, tycker Sabos vd Kurt Eliasson. Han tror att de kommunala bostadsbolagen har viktiga samhällsuppgifter framöver.
De allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo avslutade sin kongress i Falun på fredagen.
Då hade man bland annat antagit ett nytt idéprogram i full politisk enighet. Det handlar om hur bolagen kan arbeta med tillväxt, integration, samhällsansvar, livskvalitet och hållbar utveckling.
Och det är uppgifter som gör att kommunala bostadsbolag är viktiga även i framtiden, säger Sabos vd Kurt Eliasson.
– Det är ett fantastisk redskap för varje kommun att de folkvalda kan bestämma vad bostadsbolaget ska göra. Det kan man ju inte göra med ett privat bolag.
 
Till exempel kan kommunen ställa krav på vilket socialt ansvar det egna bostadsbolaget ska ta. Eller satsa på att rusta upp och förbättra miljonprogramsområden, även om det inte är omedelbart lönsamt.
Därmed håller han inte alls med Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman, som dystert konstaterade på www.hemhyra.se att ”allmännyttan raseras sten för sten”.
Det gjorde hon apropå att kongressen också beslutade att Sabo ska verka för att allmännyttans hyresnormerande roll ska upphävas.
 
Kurt Eliasson menar att det är oundvikligt att villkoren för de kommunala och de privata bostadsbolagens i framtiden kommer att konkurrera på lika villkor, bland annat med tanke på EG-rätten. Då kan man inte ha olika ställningar i hyresförhandlingarna.
– Vi kan konstatera att det är svårt att styra utvecklingen åt något annat håll och då får vi göra vad vi kan för att utveckla ett kollektivt förhandlingssystem där alla tre är likvärdiga parter. Det ska finnas utrymme för individuella lösningar, men grunden ska bygga på kollektiva förhandlingar.

 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.