Annons

Allt fler hemlösa barnfamiljer i Malmö

Malmö Det totala antalet hemlösa i Malmö har ökat det senaste året. Barnfamiljerna är hårdast drabbade.

Antalet hemlösa ökar från 1 142 till 1 333 personer, vilket är en ökning med 17 procent på bara ett år. Det visar kommunens årliga kartläggning av antalet hemlösa. Mest ökar den del av hemlöshet som betraktas som strukturell, alltså där de drabbade personerna inte har någon social problematik. De senaste siffrorna visar att 871 personer räknas dit. 

– År 2011 var den sociala och strukturella hemlösheten lika stor. Sedan dess har den strukturella skenat i väg, säger Karin Andersson, utvecklingssekreterare på stadskontorets välfärdsavdelning

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Mest ökar det totala antalet hemlösa i stadsområde Väster där antalet gått från 40 till 129 personer under samma period. Antalet barn i hemlösa hushåll ökar med 45 procent under året från 467 till 675 personer.

– Barnfamiljerna är prioritet. Det ska tas om hand och inget barn ska hamna på gatan, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Annons

Dagens flyktingssituationen har ännu inte påverkat kommunens hemlöshetssiffror men av de drygt 1 300 personer som var hemlösa den 1 oktober i år, då räkningen genomfördes, hade omkring 400 varit i Sverige i mindre än tre år. Anhöriginvandring och eget boende, ebo, nämndes under kommunens pressträff som skäl till det.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Samtidigt som antalet hemlösa växer stiger också kostnaderna. Budgeten på 196 miljoner kronor är enligt prognosen sedan länge överskriden. Nu räknar man med att kostnaderna landar på 245 miljoner kronor. Kostnaden per månad för en hemlös barnfamilj är mellan 15 000 och 60 000 kronor.

– Situationen är oerhört ansträngd. Det är inte bara det att det saknas lägenheter, det finns inte ett hotellrum att uppbringa i staden. Det är säljarnas marknad, säger Birgitta Vilén Johansson, chef för stadskontorets välfärdsavdelning.

Annons
Så många är hemlösa i Malmö
Stadsområde  År 2015  År 2014 År 2013
Norr 348 280 217
Öster 293 269 234
Söder 324 218 170
Väster 129 89 84
Innerstaden 239 286 231
Totalt 1 333 1 142 973

Fakta: Kartläggning av hemlösa

Malmö stad genomför sedan år 1996 en årlig kartläggning av antalet hemlösa. Definitionen av hemlösa är Socialstyrelsens: ”Som hemlös räknas person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller i andrahandsboende samt är hänvisad till tllllfälliga boendealternativ eller är uteliggare”. Det centrala är att personen löst boendefrågan på mycket kort sikt eller inte alls.

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.