HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Analys: Överraskande och bra tajming

Nyheter Tajmingen är rätt och överraskningsfaktorn stor. Att Hyresgästföreningen tillsätter en kristdemokrat som ska se över hyressättningen förefaller vara ett smart drag. Även om tillsättningen lär stöta på intern kritik.

Medlemmar och förtroendevalda som är mer radikalt lagda lär säkerligen muttrat när de läste DN debatt i dag. En kommission som ska se över hyresrätten ledd av en kristdemokrat – tillsatt av Hyresgästföreningen!

Varför väljer föreningens ledning att göra så? En förklaring är att man handlar enligt det så kallade framtidsprogrammet, som innebär att föreningen ska vara en bred samhällsaktör. En annan kan vara att tjänstemännen som anställs numera inte bara har bakgrund inom Socialdemokraterna, det parti som Hyresgästföreningen har tätast band till. Dessutom tillsatte föreningen så sent som häromveckan en grupp som ska titta på politiska lösningar för att råda bot på bostadsbristen, ledd av Anders Sundström, tidigare socialdemokratisk statsråd.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Under sin tid som bostadsminister införde Stefan Attefall friare hyressättning för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. En ändring som Hyresgästföreningen kritiserade hårt och menade att det slår mot dem som har det svårast på bostadsmarknaden. Hyrorna har också stigit kraftigt, enligt Hem & Hyras granskning.

Att hyreskommissionen ska föreslå friare hyressättning för hela beståndet är inte troligt. Uppdraget är att lägga fram förslag på hur modellen om förhandlade hyror kan utvecklas. Den andra politikern i kommissionen, riksdagsledamoten Nina Lundström, är en liberal som gjort sig känd för att vara kritisk mot marknadshyror – även när den egna partiledaren Jan Björklund i somras föreslog marknadshyror i nyproduktion.

Hyresvärdarna har inte mindre än tre representanter i den sju personer starka gruppen. Samtliga med stark koppling till stockholmsregionen – där bostadsbristen är som störst och debatten om hyressättningen är som mest högljudd.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Privatvärden Botrygg med vd Adam Cocozza i spetsen är något av en favorit hos Hyresgästföreningens ledning. Häromåret skrev man exempelvis en debattartikel ihop om att det är bra att hyreshöjningarna hålls tillbaka. Sven Renström är vd för Olov Lindgren, som är en långsiktig värd med högt anseende. Chris Österlund chefar över Botkyrkabyggen, som hyllats för sitt tillvägagångssätt vid renoveringar, där man inte höjer standaren eller hyran mer än nödvändigt. Hon sitter också med i den Sabo-grupp som också ska se över hyressättningen.

De senaste åren har Hyresgästföreningen framgångsrikt lyckats hålla nere hyrorna vid de årliga förhandlingarna. Att det skapar irritation hos Fastighetsägarna, i synnerhet i Stockholm, är varken nytt eller oväntat. Men i en ny rapport från Boverket var två av tre kommunala värdar kritiska mot hur de årliga förhandlingarna går till. Något som gjorde förhandlingschefen Erik Elmgren – med rätta – bekymrad. Börjar även de kommunala värdarna tappa förtroendet för hyressättningssystemet så minskar dess legitimitet drastiskt.

Dessutom utgör inte de årliga förhandlingarna hela hyresmodellen. Och när det gäller andra delar har Hyresgästföreningen betydande problem. Hyrorna i nyproduktion skenar och många har svårt att bo kvar när hyrorna höjs efter omfattade renoveringar.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Det förefaller därför vara ett klokt drag av Hyresgästföreningen att tillsätta ett oväntat gäng som tar fram förslag för att utveckla hyressättningen och hyresrätten. Föreningen framstår som lösningsinriktad och samarbetsvillig, förslagen kommer att hålla sig inom dagens system med förhandlade hyror.

Annons

I uppdraget ingår även att fram förslag för att hyresrätten ska bli mer skattemässigt gynnsam. Det tycks nu finnas politisk enighet om att det behövs och varför då inte servera förslag som politikerna kan planka.

Lagom till Almedalsveckan och två och en halv månad före valet ska hyreskommissionen presentera sina förslag – som lär diskuteras flitigt. Om inte annat för att bostadsfrågan kan bli en av de allra hetaste i valrörelsen.

Läs också Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek” Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.