Annons

Anklagad Barbietjuv vann mot hyresvärden – får bo kvar

Malmö När de exklusiva samlarobjekten av Barbiedockor stals ur källarförrådet ledde spåren till en granne i huset. Polisen lade ner förundersökningen, men hyresvärden valde ändå att säga upp den misstänkta hyresgästen. Nu har domen kommit.
Barbie-dockor stals från ett källarförråd i centrala Malmö. Nu riskerar den misstänkta hyresgästen att tvingas flytta.
Foto: Anders Paulsson

Barbie for President 2000, Versace och Don Draper är några av de exklusiva Barbie-dockor som blev stulna vid ett källarinbrott i ett hyreshus i Malmö förra vintern. Det har Hem & Hyra tidigare berättat om. Kort efter inbrottet lades flera av dockorna ut till försäljning på annonssajter där telefonnumret gick till en av hyresgästerna i huset, en kvinna i 60-årsåldern.

Den drabbade gjorde en polisanmälan och tipsade om grannen, men polisen lade ner förundersökning då det inte gick att bevisa att kvinnan var den som genomfört inbrottet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget i Malmö MKB, valde ändå att säga upp hyresgästen. Enligt MKB hade den anklagade kvinnan sagt till en av bolagets anställda att stölden mycket riktigt hade en koppling till en av hennes familjemedlemmar.

Annons

Trots det får kvinnan nu bo kvar.

”Stark koppling” räcker inte

Hyresnämnden har prövat fallet och kommit fram till att det inte finns tillräckligt starka skäl för att hon ska tvingas flytta. Hyresnämnden konstaterar i och för sig att det är uppenbart att den person som utfört källarinbrottet har ”en så pass stark koppling” till kvinnan att pengarna som skulle betalas via Swish i samband med försäljningen av dockorna ”med säkerhet skulle komma förövaren tillhanda”.

Annons

Men samtidigt är det inte bevisat vem tjuven verkligen är och då rör det sig heller inte om någon ”störning” i boendet. Det går helt enkelt inte att visa att den kvinnliga hyresgästen har brustit i ”tillsynen” av någon misstänkt tjuv.

Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Var femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheter Explosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna Gatan där förråden plundras: "Djungeltelegrafen går varm på Facebook"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.