Annons

Anna är skriven på en p-plats – granne med Kungliga slottet

Stockholm Kungen har 600 rum på slottet. Intill slottet är Anna Westerberg skriven – på en parkeringsplats, då hon oftast bor i en bil. "Det är märkligt att det går att skriva sig på en parkeringsplats", säger hon.
Foto: Linda Dahlin
Anna Westerberg skrev sig på en parkeringsplats på den finaste adressen i Stockholm - Slottsbacken.

Anna Westerberg står utanför slottet och sträcker ut armarna likt en van slottsguide. Hon har på sig en röd munkjacka som det står queen på med stora bokstäver.

– Med tanke på bostadsbristen i Stockholm så har vi hur många rum som helst på slottet som står tomma, så det skulle kunna bli många bostäder åt människor i dagens läge, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Själv är hon bostadslös. Anna Westerberg bodde tidigare i en husvagn, men när hon inte fick stå kvar på tomten där husvagnen stod så fick hon ställa bort den på annan ort. Nu är hon skriven på en parkeringsplats på Slottsbacken, granne med Kungliga slottet.

På grund av olika anledningar, bland annat skulder, saknar hon fast bostad. Eftersom man måste vara folkbokförd på en adress i Sverige så blev det knepigt. Från och till bor Anna i en bil med sin kille, förutom när det är som kallast, då hittar de andra lösningar.

– När jag förklarade att bilen är den plats som jag har mest dygnsvila i så föreslog handläggaren på Skatteverket att jag skulle skriva mig på parkeringen på Djurgården, där bilen stod just då, berättar hon.

Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar
Parkeringen vid Slottsbacken. ”Finaste utsikten i stan”, säger Anna Westerberg.

Efter ett tag tänkte Anna att hon lika gärna kunde skriva sig på Slottsbacken, och fick folkbokföringsadress på en parkeringsplats med bokstaven X efteråt. Hennes post går till en särskild postadress.

– Brevbäraren hittar inte till min parkeringsplats, för den existerar inte. Det är märkligt att det går att skriva sig på en parkeringsplats. Och att man kan välja adress för den, som Slottsbacken till exempel, säger hon.

Annons

Hon säger att hon ville testa systemet genom att välja den finaste adressen.

Läs ocksåRegeringen vill sätta stopp för falsk folkbokföring

– Regeringen har satsat nästan 100 miljoner för att utreda felaktiga folkbokföringar. Många fuskar med folkbokföringen och det går att köpa adresser svart, i stället kan de väl skriva sig på en parkeringsplats. Det är ingen som har kontrollerat om jag sover på Slottsbacken, säger Anna Westerberg.

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringsavdelningen på Skatteverket, säger att det finns undantagsregler för dem som inte har någon fast adress.

– Man kan vara skriven på en parkeringsplats om det är där man bor. Det är vanligt att personer som bor i husbil eller husvagn på en camping är skrivna på den platsen. Eller att man är skriven på en kajplats om man bor i en båt. Man behöver dock komplettera med en adress dit posten kan gå, säger hon.

I det här fallet är personen skriven på en parkeringsplats som inte existerar, hur går det ihop?

– Det finns andra undantagsregler för hemlösa, man kan till exempel vara skriven på en annan adress som man har anknytning till, har man ett jobb kan man vara skriven där. Det låter som att den här personen ska prata med en folkbokföringshandläggare igen, man kan vara skriven på kommunen om det finns särskilda skäl, säger Ingegerd Widell.

Annons

Hon säger att det inte är något fel med att vara skriven på en parkeringsplats, även om det är ovanligt, och att det går att göra undantag för personer som inte hittar någon annan adress att skriva sig på.

– Det bästa vore väl om det skapades fler bostäder. På Skatteverket försöker vi titta på livssituationer och utifrån dem bedöma om det går att göra undantag från grundreglerna.

Där håller Anna Westerberg med. Och hon tycker fortfarande det är upprörande med slottets alla outnyttjade rum.

– Det är svåra tider och många blir vräkta. Sitter man i min sits med skulder så blir det ett jätteproblem att komma in på bostadsmarknaden igen. Det borde bli billiga bostäder i slottet. Men jag tycker att  2,5 x 5 meter asfalt på Slottsbacken är en fullgod folkbokföringsadress. Vi brukar gå förbi och kolla läget, och säga att vi bor på finaste läget i stan, säger hon.

Läs också Allt fler fuskar med felaktiga adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.