Annons

Antalet uppsägningsärenden har ökat med nästan 70 procent

Nyheter Mellan den första januari till den 26 oktober i år hade Hyresgästföreningen i norra Skåne 137 uppsägningsärenden. Det är en ökning med nästan 70 procent från förra året.

Hyresgästföreningen Region norra Skåne mäter varje år antalet uppsägningsärenden som de driver åt sina medlemmar. I år har antalet ärenden ökat med 67 procent. Det är en ökning med 55 stycken från samma period förra året.

– Jag är förvånad, säger Lillemor Nordhöj, chef vid den juridiska enheten vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Om jag ser på statistiken bakåt i tiden har siffran varit jämn men nu ser vi en stark ökning hos våra medlemmar. Det är ett trendbrott. Jag tror det beror på ett tuffare klimat på bostadsmarknaden. Hyresvärdar är inte lika toleranta längre och det gäller både privata och kommunala värdar.

Annons

De vanligaste orsakerna till att en hyresgäst blir uppsagd är obetalda hyror och att hyrorna betalats för sent flera gånger under en kortare period. Medlemmar som hör av sig vill främst veta sina rättigheter och skyldigheter vid en uppsägning. Enligt Lillemor Nordhöj tror majoriteten att de måste vara utflyttade till det datum som de blivit uppsagda till. Men så är inte fallet.

– Om man bestrider uppsägningen och får den prövad vid hyresnämnden eller tingsrätten har man rätt att bo kvar i lägenheten fram till dess att en dom säger något annat. Därefter måste beslutet vinna laga kraft. Det betyder att först när beslutet inte går att överklaga längre är man skyldig att flytta.

Annons
Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.
Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.