HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Årsmötet på Offerkällan ställdes in efter bråk

Lund Knappt 20 minuter. Sedan ställdes årsmötet i lokala hyresgästföreningen på Norra fäladen in efter att två personer vägrat lämna lokalen.

Turbulensen kring den lokala hyresgästföreningen Offerkällan i Lund fortsätter. Som Hem & Hyra tidigare skrivit uteslöts Offerkällans ordförande Svante Dahl av föreningsstyrelsen efter interna oenigheter. Uteslutningen resulterade i att resten av styrelsen förklarade att man tänkte lämna sina uppdrag. På torsdagskvällen var det dags för årsmöte i Offerkällan. Det blev en kort historia. Efter 20 minuter avlyste Bengt Karlsson, ordförande för lundaföreningen, mötet eftersom Svante Dahl och en annan hyresgäst som inte var medlem vägrat lämna lokalen.

– Vi kommer inte att ha något årsmöte förrän ni lämnar lokalen, sa Bengt Karlsson.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– Då får ni vänta till klockan 12 i natt. Jag har 30 dagar på mig att överklaga vilket innebär att jag är medlem några timmar till, förklarade Svante Dahl med armarna i kors.

Det hjälpte inte att en majoritet av medlemmarna på området röstade för att de skulle lämna mötet.

Bengt Karlsson menade efteråt att han inte kunde ha agerat annorlunda.

Annons
Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

– De var bara här för att förstöra mötet. Det har aldrig hänt tidigare att vi tvingats avbryta ett möte på det här viset men jag är inte förvånad över att det blev så här. Nu läggs förmodligen verksamheten ner här vilket är synd.

Svante Dahl menade däremot att han har rätten på sin sida. Fristen för överklagandet av uteslutningen löpte ut först vid midnatt samma kväll som mötet.

– De får lära sig sina egna spelregler. Uteslutningen har inte vunnit laga kraft. Och titta på vilken bolagsstämma som helst. Du har alltid rätt att ha med dig en rådgivare, säger han.  

Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

Han menar dessutom att kallelsen till mötet var felaktig.

Annons

– Det är urkundsförfalskning att påstå att det var styrelsen för den lokala hyresgästföreningen som kallade till det här mötet. Det var det inte. Men nu fick jag aldrig tillfälle att protestera.

Bo Nilsson, ordförande för moderorganisationen Hyresgästföreningen i Södra Skåne, tycker att Bengt Karlsson agerade korrekt som ställde in. Årsmötet är till för medlemmarna. Och eftersom en uteslutning träder i kraft med omedelbar verkan så var inte heller Svante Dahl medlem längre. 

– Sedan kan man naturligtvis bjuda in gäster men då får ju mötet godkänna detta. Det man också kunde ha gjort istället för att ställa in var att ringa polisen och begära handräckning. Men det är ju lite drastiskt.

Läs också Årsmötet i Västra Sverige måste göras om Revisorerna: Ge inte styrelsen ansvarsfrihet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.